Έξαρση στην κρίση χρέους απειλεί την Ιαπωνία

Για ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους στη χώρα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό.

“Αν η κατάσταση συνεχιστεί, οι διοικητικές υπηρεσίες θα παύσουν να λειτουργούν και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα του κόσμου και θα εμποδίσει την ανάκαμψη της οικονομίας”, δήλωσε ο Νόντα στο Κοινοβούλιο, και τόνισε ότι καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς την έκδοση νέων ομολόγων.

Στο ιαπωνικό κοινοβούλιο υπάρχει διαφωνία για τη ψήφιση νόμου που θα επιτρέψει την έκδοση νέων κρατικών ομολόγων, από τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καλυφθεί το 40% του προϋπολογισμού του Απριλίου 2012 έως Μαρτίου 2013.

Η Ιαπωνία έχει χρέος 474 εκατ. δολάρια και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του χρόνου αναμένεται να χρωστάει σχεδόν το 245% του ΑΕΠ της ύψους περίπου 3 τρισ. δολαρίων, ένα από τα μεγαλύτερα ανάμεσα στις βιομηχανικές χώρες.

Στο μεταξύ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές γιατί έχει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνει στην οικονομία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (PDJ) του πρωθυπουργού Νόντα έχει την πλειοψηφία στο Κοινoβούλιο αλλά τη μειοψηφία στη Γερουσία, της οποίας η σύμφωνη γνώμη είναι απαραίτητη για την ψήφιση αυτού του νόμου για τον προϋπολογισμό.