Η απάντηση του Κατάρ για τους θανάτους στα εργοτάξια του Μουντιάλ

 

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ χαρακτήρισε σήμερα "φυσιολογικό" το ποσοστό θνησιμότητας των Ινδών εργατών στα εργοτάξια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και κατήγγειλε μια εκστρατεία δυσφήμισης της χώρας, που θα διοργανώσει το Μουντιάλ το 2022.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άλι Σμάιχ αλ Μέρι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό των νεκρών Ινδών εργατών στα εργοτάξια του Μουντιάλ, τον οποίο έδωσε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα η πρεσβεία της Ινδίας στη Ντόχα, η οποία έκανε λόγο για περισσότερους από 450 νεκρούς σε διάστημα δύο ετών.

"Οι Ινδοί αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινότητα αλλοδαπών στο Κατάρ. Είναι περισσότεροι από 500.000, αριθμός διπλάσιος από αυτόν των αυτοχθόνων πολιτών", δήλωσε ο Μέρι.

"Αν συγκρίνουμε τον αριθμό των πολιτών του Κατάρ που πεθαίνουν από φυσικά αίτια τα δύο τελευταία χρόνια, θα δούμε ότι ο αριθμός των νεκρών στην κοινότητα των Ινδών είναι φυσιολογικός", πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε: Βαμμένο με αίμα το Μουντιάλ του Κατάρ: Περίπου 4.000 εργάτες υπολογίζεται ότι θα χάσουν τη ζωή τους στα εργοτάξια , πριν την έναρξη του Μουντιάλ το 2022.

Το Κατάρ δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών —η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από την Ινδία, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές— που εργάζονται στα εργοτάξια της διοργάνωσης.

 

Πρόσφατα ελήφθησαν μέτρα υπέρ των εργατών στα εργοτάξια του Μουντιάλ, όμως "πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους", παραδέχθηκε ο Μέρι, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός του παρακολουθεί την κατάσταση.