Επιχείρηση-σκούπα με τέσσερις νεκρούς στη Μπανγκόκ

Άγριες συγκρούσεις μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και της αστυνομίας ξέσπασαν σήμερα στην Μπανγκόκ, καθώς οι αρχές άρχισαν την "εκκαθάριση" των κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας από τους καταληψίες διαδηλωτές. 

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να ανακαταλάβει αυτή την εβδομάδα όλα τα σημεία που έχουν κατασκηνώσει διαδηλωτές από τον περασμένο Νοέμβριο και να καθαρίσει τους δρόμους και τις πλατείες της Μπαγκόγγκ, επαναφέροντας την τάξη στην πρωτεύουσα της χώρας. 

Όταν άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας, στο Μνημείο της Δημοκρατίας στη κεντρική Μπαγκόνγκ,  με την κωδική ονομασία "Αποστολή για την Ειρήνη στη Μπανγκόκ",  ξέσπασαν άγριες οδομαχίες με βόμβες μολότοφ, χειροβομβίδες, ρίψη χημικών και αληθινά πυρά. 

Μέσα στο χάος που επικράτησε σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι ενώ δεκάδες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομείο.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι ενώ ένας 52χρονος διαδηλωτής πέθανε στο νοσοκομείο, υποκύπτοντας σε τραύματα από πυροβολισμούς, αναφέρουν ιατρικές πηγές. 

Επεισόδια ξέσπασαν και στο υπό κατάληψη υπουργείο Ενέργειας, όπου οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 100 διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα, η ανεξάρτητη αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι κάλεσε σε απολογία την πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης και κόκκινο πανί για τους διαδηλωτές, κατηγορούμενη για παρατυπίες στο κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης των παραγωγών ρυζιού.

Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο. Στόχος της αντιπολίτευσης, που απείχε από τις εκλογές στις 2 Φεβρουαρίου, είναι να εξωθήσει σε παραίτηση την Γινγκλούκ Σιναουάτρα.