Βαμμένο με αίμα το Μουντιάλ του Κατάρ

Περισσότεροι από 450 Ινδοί μετανάστες που εργάζονται στο Κατάρ έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια στα εργοτάξια των υποδομών του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη χώρα το 2022.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την πρεσβεία της Ινδίας στο Κατάρ, καταγράφουν τους θανάτους που σημειώθηκαν το 2012 και τους έντεκα πρώτους μήνες του 2013.

Κατά μέσον όρο, κάθε μήνα 20 μετανάστες έχαναν τη ζωή τους, ενώ τον Αύγουστο του 2013 ο αριθμός τους έφτασε τους 27. Το 2012 καταγράφηκαν 237 θάνατοι και 218 ως τις 5 Δεκεμβρίου του 2013.

Εξάλλου, 400 Νεπαλέζοι μετανάστες σκοτώθηκαν στα εργοτάξια του Κατάρ, όπως ανέφερε πρόσφατα η Γκάρντιαν, χωρίς να διευκρινίσει την περίοδο.

Τα στοιχεία της Ινδικής πρεσβείας αυτά αποτελούν ένα νέο πλήγμα για το Κατάρ, το δέχεται συχνά σφοδρές επικρίσεις για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών που εργάζονται στα εργοτάξια της διοργάνωσης αυτής. Πρόκειται κυρίως για μετανάστες από την Ινδία, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές.

Ένα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Fifa, ο Τέο Τσβάντσινγκερ, παραδέχθηκε στις 13 Φεβρουαρίου ότι η κατάσταση των μεταναστών που εργάζονται στα εργοτάξια του Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι "απαράδεκτη" και "φρικτή". Τόνισε όμως ότι "το να πάρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο από το Κατάρ θα ήταν εντελώς αντιπαραγωγικό".

Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (CSI), "το Κατάρ έχει επιλέξει να παρατείνει το σύστημα της σύγχρονης σκλαβιάς που είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσοι νεκροί εργάτες" στη χώρα.

Η CSI, που ήταν μια από τις πρώτες οργανώσεις που επέστησε την προσοχή στις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, εκτιμά ότι περίπου 4.000 εργάτες ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους στα εργοτάξια της χώρας πριν την έναρξη του Μουντιάλ το 2022.