Οι Ταλιμπάν απειλούν την φυλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Πακιστάν

Μια απειλή των Ταλιμπάν εναντίον των Καλάσα στο Πακιστάν έχει κάνει τις αρχές να ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από την κοινότητα αυτή, που πιστεύεται ότι αποτελείται από απογόνους του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στρατός και επίλεκτες μονάδες της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σήμερα στην απομακρυσμένη περιφέρεια Τσιτράλ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου ζουν αρκετές χιλιάδες Καλάσα.

Στις 2 Φεβρουαρίου, ένα βίντεο διάρκειας 50 λεπτών έκανε την εμφάνισή του σε ιστότοπους ισλαμιστών εξτρεμιστών και καλούσε την κοινότητα να ασπασθεί το ισλάμ ή να αντιμετωπίσει το θάνατο.

"Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στη φυλή Καλάσα ότι θα εξαλειφθεί, αν δεν αγκαλιάσει το ισλάμ", αναφέρει στο βίντεο ένας άγνωστος διοικητής των Ταλιμπάν.

Η απειλή προκάλεσε φόβο στην κοινότητα καθώς οι Αφγανοί Ταλιμπάν έχουν επιτεθεί κατά το παρελθόν στην περιοχή και πριν από περίπου τρία χρόνια είχαν απαγάγει έναν Έλληνα καθηγητή.

  

Οι Καλάσα ζουν εδώ και αιώνες στην περιοχή και εξακολουθούν να τηρούν τα έθιμά τους και τη θρησκεία τους, παρά τις απόπειρες σκληροπυρηνικών μουσουλμάνων να τους αναγκάσουν να αλλαξοπιστήσουν.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι Καλάσα είναι οι απόγονοι στρατιωτών του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι έμειναν πίσω όταν ο Έλληνας στρατηλάτης προχώρησε προς την Ινδία, πριν από 2.000 χρόνια.

Ο πληθυσμός τους ανέρχεται στις 5.000 περίπου, έχουν την δική τους γλώσσα και διαφέρουν από τις γειτονικές τους φυλές, τόσο εθνολογικά, όσο και κοινωνιολογικά.