Με νέες δικαστικές διώξεις απάντα στον κοριό ο Ερντγαν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε χθες στην αντιπολίτευση και προανήγγειλε δικαστικές διώξεις "εναντίον της παράνομης συμμορίας", όπως αποκαλεί το , το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, "Έργο" (Hizmet).

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έχει αποφασίσει να "ξεριζώσει το παράλληλο κράτος" και να κάνει τους συνωμότες "να πληρώσουν για την κατασκοπεία που διέπρατταν".

Διαβάστε: Τηλεφωνική συνομιλία του Ερντογάν με διευθυντή φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού , προϊόν υποκλοπής, αποκαλύφθηκε στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι επειδή οι ρίζες του κινήματος βρίσκονται στο εξωτερικό —ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ—,  υπάρχει μια "διεθνής συνωμοσία εναντίον των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η δικαστική έρευνα για τις υποθέσεις διαφθοράς που αφορά στενούς του συνεργάτες, ήταν "πρόσχημα" για να εξαπολύσει το θρησκευτικό τάγμα επίθεση εναντίον του ιδίου προσωπικά και του κυβερνώντος κόμματος. Γιαυτό, οι μεταθέσεις και απολύσεις των αστυνομικών και δικαστών είνια απαραίτητες για να εξαρθρωθεί το δίκτυο των συνομοτων.

Το Χιζμέτ ήταν ως το πρόσφατο παρελθόν στενά συνδεδεμένο με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) και έχει μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και στην δικαιοσύνη .

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο: ότι για να αποφύγει την έρευνα για τη διαφθορά, ο Έρντογαν καλύπτεται πίσω από την ρητορεία περί "εκρίζωσης του παράλληλου κράτους".

Οι εξηγήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, φέρονται ότι γίνονται ωστόσο αποδεκτές από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα. Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να στηρίζει, κατά ένα ποσοστό που ξεπερνά το 47%, το κυβερνητικό κόμμα.