Ελικόπτερα του συριακού στρατού έριξαν και πάλι σήμερα βαρέλια με εκρηκτικά στο Χαλέπι σκοτώνοντας 20 ανθρώπους- ανάμεσά τους και δύο μικρά παιδιά- την ώρα που το καθεστώς δέχθηκε την εκεχειρία που πρότεινε ο ΟΗΕ στη Χομς για την η απελευθέρωση των αμάχων, που ήταν εγκλωβισμένοι στην πόλη για περισσότερο από έναν χρόνο.
Παρά τις καταδίκες του ΟΗΕ για την χρήση τέτοιων όπλων, από τις 15 Δεκεμβρίου 2013, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε παρόμοιες επιδρομές, που μερικές φορές διαρκούν πολλές ημέρες.
Από τις επιθέσεις της τελευταίας εβδομάδας στο Χαλέπι έχουν σκοτωθεί 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους άμαχοι και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται δεκάδες παιδιά.
Επιδρομές με βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά έγιναν επίσης εναντίον της πόλης Νταράγια, προπύργιου των ανταρτών στην επαρχία της Δαμασκού που πολιορκείται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο από το στρατό.
Η χρήση αυτών των παραγεμισμένων με TNT βαρελιών που έχουν καταστροφικά αποτελέσματα, έχει καταδικασθεί από τη διεθνή κοινότητα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε αντίθεση με το λουτρό αίματος στο ισοπεδωμένο Χαλέπι, τις τελευταίες δύο ημέρες οι άμαχοι εκκενώνουν την Χόμς, μετά τη συμφωνία Ηνωμένων Εθνών και συριακής κυβέρνησης για τριήμερη κατάπαυση του πυρός. Την ίδια ώρα, αυτοκινητοπομπή μιας κοινής ομάδας αρωγής των Ηνωμένων Εθνών και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου δέχθηκε πυρά ενώ διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι συριακές αρχές κατηγόρησαν τους αντάρτες για τις επιθέσεις εναντίον της ομάδας αρωγής, ενώ ακτιβιστές της αντιπολίτευσης θεώρησαν υπεύθυνες γι' αυτές τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, όπως και για την προηγούμενη επίθεση με βλήματα όλμου που καθυστέρησε το πρωί την έναρξη της επιχείρησης αρωγής
Έξι πούλμαν συνοδευόμενα από δυνάμεις του ΟΗΕ, προχώρησαν σε εκκένωση της κατεστραμμένης πόλης και σε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τα σημάδια του υποσιτισμού ήταν έκδηλα στα πρόσωπά των αμάχων, πολλοί από τους οποίους επέζησαν τρώγοντας μόνο φύλλα, χόρτα και ελιές. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αμάχων, που ζούσαν για 1,5 χρόνο στην πόλη με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, ξεπερνάει τις 2.500.
Σύμφωνα με τη συριακή κυβέρνηση, περίπου 200 άνθρωποι απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας.