Ισχυρότατη έκρηξη ηφαιστείου σημειώθηκε στην Ινδονησία. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους καθώς την ώρα που εξερράγη το ηφαίστειο μια ομάδα μαθητών βρισκόταν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή. Μαθητές και οι δάσκαλοί τους καταπλακώθηκαν από λάβα και σύννεφα τέφρας.
Το ηφαίστειο που είναι ιδιαίτερα ενεργό βρίσκεται στην περιοχή Σιναμπούνγκ.
"Είναι πιθανόν να βρεθούν κι άλλα θύματα", δήλωσε ο Μπένι Καμπάν, τοπικός αξιωματούχος και μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης.
Η έκρηξη του ηφαιστείου Σιναμπούνγκ σημειώθηκε την επομένη της προειδοποίησης της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών προς τους κατοίκους των χωριών που βρίσκονται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την κορυφή του βουνού, να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους έως ότου ησυχάσει η ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Σύμφωνα με κατοίκους, πολλοί άνθρωποι ανέβαιναν το βουνό για να ελέγξουν σε τί κατάσταση ήταν τα σπίτια και οι φάρμες τους μετά τις επανειλημμένες αλλά μικρότερες εκρήξεις του ηφαιστείου.
Οι διασώστες σταμάτησαν την επιχείρησή τους για τον εντοπισμό θυμάτων μετά τις 14.00 ώρα Ελλάδος, λόγω του δύσβατου εδάφους και του φόβου των ηφαιστειακών εκρήξεων.
Το Σιναμπούνγκ, στην περιοχή Κάρο της Βόρειας Σουμάτρας, εκρήγνυται από τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα 30.000 άνθρωποι να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Το ηφαίστειο βρισκόταν σε "ύπνωση" επί 400 χρόνια πριν εκραγεί τον Αύγουστο του 2010.
Στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας υπάρχουν περί τα 130 ενεργά ηφαίστεια.
Εκρήξεις που σημειώνονταν επί εβδομάδες στο όρος Μεράπι στην Ιάβα προκάλεσαν τον θάνατο 350 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 150.000 το 2010.