Συρία: Εγκαταλείπουν οι άμαχοι την πολύπαθη Χομς

Θα επιτρέψει στα γυναικόπαιδα που βρίσκονται στη Χομς να την εγκαταλείψουν η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ αν οι αντάρτες τους επιτρέψουν ασφαλή διέλευση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάιζαλ Μέκνταντ. "Σας διαβεβαιώνω ότι αν οι ένοπλοι τρομοκράτες στη Χομς επιτρέψουν στις γυναίκες και στα παιδιά να φύγουν από την Παλαιά Πόλη της Χομς, θα τους επιτρέψουμε κάθε πρόσβαση, κι όχι μόνον αυτό, θα τους εξασφαλίσουμε καταφύγιο, φάρμακα και όλα όσα χρειάζονται", είπε ο Μέκνταντ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε η κυβερνητική αντιπροσωπεία στη Γενεύη με τους απεσταλμένους της αντιπολίτευσης.

Επίσης πρόσθεσε ότι το καθεστώς είναι έτοιμο να επιτρέψει "στην όποια ανθρωπιστική βοήθεια (είναι διαθέσιμη) να μπει στην πόλη με βάση τις συμφωνίες και τις διευθετήσεις οι οποίες γίνονται με τον ΟΗΕ".

Ο Μέκνταντ υποστήριξε εξάλλου ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα Guardian και απεικονίζουν 11.000 πτώματα ανθρώπων που φέρονται να βασανίστηκαν ενώ βρίσκονταν στα χέρια των συριακών δυνάμεων είναι "κατηγορηματικά πλαστές".

Από την πλευρά τους οι αντάρτες ζήτησαν εγγυήσεις για να επιτρέψουν στους αμάχους να φύγουν από την πόλη, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη προς αυτό ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές, κυρίως ότι δεν θα συλληφθούν από το καθεστώς.

"Αγκάθι" στη Γενεύη το θέμα των αιχμαλώτων και η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Εν τω μεταξύ, αγκάθι αποτελεί των θέμα των αιχμαλώτων αλλά και της βοήθειας στις πολιορκημένες πόλεις, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον εμφύλιο στη Συρία που γίνονται στη Γενεύη μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της αντιπολίτευσης, παρουσία των μεγάλων δυνάμεων και διεθνών οργανισμών.

Για ξεχωριστές διαβουλεύσεις με τον διεθνή μεσολαβητή Λαχντάρ Μπραχίμι αποσύρθηκαν οι συριακές αντιπροσωπείες στη Γενεύη, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Γερμανικό Πρακτορείο, ενώ η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από τον αντιπρόσωπο της αντιπολίτευσης 'Αχμαντ Ραμαντάν.

Η απόφαση αυτή να αποσυρθούν για ξεχωριστές διαβουλεύσεις η αντιπροσωπεία της Δαμασκού κι εκείνη της αντιπολίτευσης ελήφθη όταν οι δύο πλευρές διαφώνησαν στο ζήτημα των αιχμαλώτων και της πρόσβασης στις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε πολιορκημένες πόλεις, είπε η πηγή διατηρώντας την ανωνυμία της.

Η Δαμασκός επιμένει σε μία συμφωνία με την αντιπολίτευση σχετικά με την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας προτού συζητήσει το ζήτημα των αιχμαλώτων, σύμφωνα με την πηγή.

Πάντως, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) που επιχειρεί την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένη συνοικία της Δαμασκού ανακοίνωσε ότι οι αρχές στα κυβερνητικά σημεία ελέγχου παρεμπόδισαν το έργο της παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα επιτρέψει την αποστολή βοήθειας.