Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις σημερινές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, με αφορμή την τρίτη επέτειο από την λαϊκή εξέγερση η οποία απομάκρυνε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.
Η ηγεσία της χώρας και οπαδοί του Μοχάμεντ Μόρσι είχαν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, πολώνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα. Εχθές, σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην αιγυπτικαή πρωτεύουσα έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι ενώ επεισόδια σημειώθηκαν σε διάφορες πορείες οπαδών και αντιπάλων της στρατοκρατούμενης κυβέρνησης.
Σήμερα, 2 βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στο Κάιρο και στο Σουέζ, κοντά σε κτίρια της αστυνομίας. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών από την έκρηξη στο Σουέζ- που έγινε κοντά σε χώρο εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας- τραυματίστηκαν τουλάχιστον εννέα νεοσύλλεκτοι.
Σε διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας, του Καϊρου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 διαδηλωτές, καθώς η αστυνομία έκανε χρήση αληθινών πυρών και δακρυγόνων για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.
Αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν αποκλείσει τις κεντρικές πλατείες, ανάμεσά τους και την Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου του 2011.
Στη νότια πόλη Μίνια, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι και σε δυνάμεις ασφαλείας ενώ, στην Αλεξάνδρεια, μία γυναίκα σκοτώθηκε σε συγκρούσεις υποστηρικτών του Μόρσι και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο υπουργός Εσωτερικών είχε καλέσει τους Αιγύπτιους να βγουν μαζικά στους δρόμους σήμερα για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση και είχε προειδοποιήσει ότι οι δυνάμεις της τάξης θα απαντήσουν με αποφασιστικότητα σε οποιαδήποτε απόπειρα των "Αδελφών Μουσουλμάνων να σαμποτάρουν τις εκδηλώσεις".
Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστές οπαδοί του Μόρσι είχαν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις επί 18 ημέρες, όσο διήρκεσε η εξέγερση του 2011.
Ύστερα από 18 ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 850 ανθρώπους, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 δόθηκε τέλος στα 30 χρόνια της απόλυτης εξουσίας του Μουμπάρακ.