Ρωσία: Ελεύθερος αφέθηκε πρώην συνεργάτης του Χοντορκόφσκι

Ο Πλάτον Λεμπέντεφ, συνεργάτης του ρώσου πρώην μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα αφού εξέτισε ποινή κάθειρξης 10 ετών και πλέον, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών ιδρυμάτων της Ρωσίας.

"Ο Πλάτον Λεμπέντεφ έφυγε από τη φυλακή της επαρχίας Αρχάνγκουελσκ περίπου στις 22:20 (τοπική ώρα)", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας σωφρονιστικών ιδρυμάτων στο πρακτορείο Ria Novosti.

Χθες Πέμπτη το ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση του Λεμπέντεφ, που είχε καταδικαστεί μαζί με τον Χοντορκόφσκι στην υπόθεση της Yukos Oil, αφού αποφάσισε τη μείωση των ποινών και των δύο ανδρών.

Οι Χοντορκόφσκι και Λεμπέντεφ είχαν συλληφθεί το 2003 και είχαν καταδικαστεί για αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή και αργότερα για κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χθες το Ανώτατο δικαστήριο μείωσε τις ποινές τους σε 10 χρόνια και 7 μήνες για τον Χοντορκόφσκι και σε 10 χρόνια, 6 μήνες και 22 ημέρες για τον Λεμπέντεφ, δηλαδή το χρονικό διάστημα που έχει ήδη εκτίσει.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε χάρη στον Χοντορκόφσκι τον περασμένο μήνα, ενόψει της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, αλλά ο Λεμπέντεφ δεν είχε ζητήσει την απονομή χάριτος και έτσι παρέμεινε στη φυλακή.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν ο Λεμπέντεφ θα μεταβεί στο εξωτερικό, όπως έκανε ο Χοντορκόφσκι αμέσως μετά την αποφυλάκισή του.

Διαβάστε ακόμα:

 Χοντορκόφσκι: Με εξόρισαν από τη Ρωσία -Ανακοίνωσε ότι θα αφιερωθεί πλέον στην υπεράσπιση των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα του