Ένα μήνα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς και μία ημέρα μετά το ταξίδι του στις Βρυξέλλες- όπου ήρθε αντιμέτωπος με τον σκεπτικισμό και την ανησυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων- ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε σήμερα τις εκκαθαρίσεις στην αστυνομία, απολύοντας ή μεταθέτοντας περισσότερους από 160 αστυνομικούς στην πόλη της Προύσας.
Μάλιστα, αυτό συνέβη μία ημέρα μετά την καθαίρεση περίπου 600 αστυνομικών στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και σχεδόν 100 υψηλόβαθμων δικαστικών σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει ο τουρκικός Τύπος, σχεδόν 2.500 αστυνομικοί έχουν τιμωρηθεί μετά την αποκάλυψη, στα μέσα Δεκεμβρίου, του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν.
Ο κ. Ερντογάν βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσει να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων, που θεωρούν υπερβολική την επέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη και την αστυνομία.
"Διαφορετικές και αποκλίνουσες θέσεις" μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού και Ευρωπαίων αξιωματούχων
Ο ίδιος είπε ότι αυτό είναι απαραίτητο για να καταπολεμηθεί μια "παράλληλη δομή" που υπάρχει στο κράτος, η οποία "απειλεί τους πάντες" και προχωρεί σε εκβιασμούς.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ είναι ενήμερη για τις περίεργες υποθέσεις διώξεων δημοσιογράφων που συνδέθηκαν με τις υποθέσεις εναντίον των πραξικοπηματιών του στρατού και είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και από την κυβέρνηση Ερντογάν που είχε υπαινιχθεί την ύπαρξη "παράλληλων δομών".
Ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η δράση αυτή «συνεχίζεται».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφέρεται σε ένα άτυπο δίκτυο στους κόλπους της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, που συνδέεται με το κίνημα του αυτοεξορίστου στις ΗΠΑ θρησκευτικού διανοητή Φετουλάχ Γκιουλέν.
Το δίκτυο αυτό λειτουργεί ως "κράτος εν κράτει". Εκπρόσωποι του κινήματος Χιζμέτ διαψεύδουν όσα καταγγέλλει η κυβέρνηση της Τουρκίας.