Γενεύη 2: Απομονωμένος αλλά δεν φεύγει ο Άσαντ

Σε αδιέξοδο οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία καθώς καμία από τις δυο πλευρές (καθεστώς Άσαντ - αντικαθεστωτικοί) δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις βασικές της θέσεις. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει διαμηνύσει "δεν φεύγω" από την εξουσία, η αντιπολίτευση δεν δέχεται λύση χωρίς την αποχώρηση του. Ωστόσο οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες την Παρασκευή.

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε τον Άσαντ "μαγνήτη για την τρομοκρατία". "Σήμερα μπορούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια να καταλάβουμε πόσο μόνος είναι ο Άσαντ υπερασπιζόμενος τον εαυτό του κι όχι τη Συρία", σημείωσε ο Κέρι. "Δεν υπάρχει κανένας που να έχει κάνει περισσότερα από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ για να καταστήσει τη Συρία μαγνήτη για τους τρομοκράτες", πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι οι δύο συριακές αντιπροσωπείες, αυτή της κυβέρνησης και αυτή της αντιπολίτευσης, δεσμεύτηκαν να διεξαγάγουν άμεσες συνομιλίες την Παρασκευή, όπως και ότι θα αρχίσουν με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Νέο στοιχείο στις συνομιλίες είναι ότι ακόμη και οι ΗΠΑ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμμετοχή του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, θεωρώντας ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ υπογράμμισε σήμερα ότι η Δαμασκός χρειάζεται υποστήριξη για να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου που είχε καταρτιστεί στη Γενεύη το 2012, το οποίο είναι γνωστό ως "Γενεύη 1" και αξιώνει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, αλλά σημείωσε ότι πρέπει επίσης να δοθεί τέλος στην "τρομοκρατία".