Ο ΟΗΕ απέσυρε την πρόσκληση συμμετοχής του Ιράν στη Γενεύη 2

Εν μέσω έντονου διπλωματικού παρασκηνίου σχετικά με την συμμετοχή του Ιράν στην κρίσιμη της ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία της “Γενεύης 2”, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι τελικά αποσύρει την πρόσκληση στην Τεχεράνη, αφού αυτή αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της Δύσης για τον σχηματισμό μια μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρίας, χωρίς την συμμετοχή του Μπασάρ αλ Άσαντ, που είχε αποφασιστεί τον Ιούνιο του 2012, στη “Γενευη 1”.

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν είχε δηλώσει ότι απηύθυνε την πρόσκληση στην Τεχεράνη αφότου ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας υποστήριξε την ειρηνευτική διάσκεψη.

Η συριακή αντιπολίτευση, που τελικά ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στις συνομιλίες, απειλούσε ότι θα αποχωρήσει αν δεν αποσυρθεί η πρόσκληση στο Ιράν-  από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ. Σε ανάλογο κλίμα και οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι η πρόσκληση πρέπει να αποσυρθεί, αν το Ιράν δεν δηλώσει δημόσια ότι στηρίζει τη συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.

Η διάσκεψη για την ειρήνη αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη και είναι η μεγαλύτερη διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει ξεκαθαρίσει  ότι δεν έχει την πρόθεση να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως το επιθυμούν οι αντιπολιτευόμενοι.

Τα τρία χρόνια του πολέμου,σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.