Μαζική εκτέλεση βαρώνων ναρκωτικών στο Βιετνάμ

Τριάντα κατηγορούμενοι για λαθρεμπόριο ηρωίνης καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Βιετνάμ, στην μεγαλύτερη δίκη με παρόμοια υπόθεση στα χρονικά της χώρας.

Συνολικά 89 κατηγορούμενοι διαφόρων καρτέλ ναρκωτικών- συμπεριλαμβανομένων των 21 ανδρών και εννέα γυναικών που καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών- συνελήφθησαν πέρυσι για παράνομη διακίνηση 2τόνων ηρωίνης από το Λάος μέσω του Βιετνάμ και της Κίνας, από το 2006.

Λόγω του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων και της σοβαρότητας της υπόθεσης η δίκη διεξήχθη στη φυλακή, διευκρίνισε ο δικαστής.

Εκτός από του 30 που θα οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα, βαρύτατες ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, πολλοί από τους οποίους καταδικάστηκαν σε ισόβια.

Η δίκη ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου και θεωρείται η μεγαλύτερη υπόθεση ναρκωτικών στο Βιετνάμ όσον αφορά τον αριθμό των κατηγορουμένων και τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν. 

Η νομοθεσία στο Βιετνάμ κατά της διακίνησης ναρκωτικών είναι από τις αυστηρότερες στον κόσμο. Κάθε άτομο που συλληφθεί έχοντας στην κατοχή του τουλάχιστον 600 γραμμάρια ηρωίνης ή περισσότερα από 20 κιλά οπίου αντιμετωπίζει την εσχάτη των ποινών.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2013, τουλάχιστον 86 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο το 2012 στο Βιετνάμ, με περισσότερους από 500 μελλοθάνατους στην πτέρυγα των θανατοποινιτών .