Κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι προτείνει ο Άσαντ

Την πρόταση της συριακής κυβέρνησης για κατάπαυση του πυρός στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το αιματοβαμμένο Χαλέπι, μετέφερε σήμερα από τη Ρωσία ο υπουργός Εξωτερικών του Μπασάρ αλ Άσαντ.  

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών ανακοίνωσαν ότι - εν όψεη της Γευνέυης 2- το συριακό καθεστώς είναι έτοιμο να λάβει μια σειρά μέτρων "ανθρωπιστικού χαρακτήρα" για να διευκολύνει την κατάσταση στη χώρα και να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τους αντάρτες.

Αντάρτες που στηρίζονται από την Ουάσιγκτον δηλώνουν σύμφωνοι με το ενδεχόμενο αυτό. Αμφίβολο ωστόσο παραμένει αν θα συμμορφώνονταν όλες οι ένοπλες ομάδες με ένα τέτοιο σχέδιο.

Άμεση ήταν η απάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να "εξαπατηθεί" από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος δεν έχει θέση στο μέλλον της Συρίας. 

Η Δαμασκός έχει δηλώσει προσέρχεται στη Γενεύη 2 με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όχι μια συζήτηση για " πολιτική μετάβαση".

"Πάμε στη Γενεύη 2 για να εφαρμόσουμε τη Γενεύη 1 (ειρηνευτικό σχέδιο που προβλέπει μεταβίβαση της εξουσίας) και αν ο Άσαντ δεν το κάνει, ανοίγει την πόρτα για μια πιο ισχυρή απάντηση" , προειδοποίησε ο Κέρι, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαθέτουν πολλές "επιλογές" όσον αφορά τη συριακή κρίση.

"Καθώς ξεκινάμε για τη Γενεύη και αρχίζουμε τη διαδικασία αυτή, θα καταστεί προφανές ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική λύση, αν ο Άσαντ δεν συζητά για μια μετάβαση και αν πιστεύει ότι θα είναι μέρος του μέλλοντος αυτού", σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός, μιλώντας ουσιαστικά εκ μέρους όλης της διεθνούς κοινότητας, εκτός της Ρωσίας και της Κίνα- μόνιμοι σύμμαχοι της Συρίας.