Ματωμένο δημοψήφισμα στην Αίγυπτο

Ένας άνδρας σκοτώθηκε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίες σημειώθηκαν σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος για το σύνταγμα, έγινε γνωστό από πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Μαχμούντ Σάγεντ Γκομάα, 25 ετών, σκοτώθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του δημοψηφίσματος κοντά σε εκλογικό τμήμα στην επαρχία Μπάνι Σούεφ, νοτίως του Καΐρου.

Το δημοψήφισμα είναι η πρώτη ψηφοφορία που διεξάγεται αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον Μόρσι στις 3 Ιουλίου, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του.

Οι πολίτες της Αιγύπτου προσέρχονται στις κάλπες για να κυρώσουν ή να απορρίψουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, σε ένα δημοψήφισμα που θεωρείται η πρώτη πράξη στη δύσκολη προσπάθεια επανόδου της χώρας στην ομαλότητα. 

Το αποτέλεσμα αναμένεται να καθορίσει και το εάν ο στρατηγός αλ Σίσι -που κρατά ουσιαστικά τα ηνία στη χώρα από τον Ιούλιο και θεωρείται «άτυπος υπογράφων» των συνταγματικών αλλαγών- θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Αιγύπτου στις εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Τα εκλογικά τμήματα για το διήμερο δημοψήφισμα άνοιξαν το πρωί της Τρίτης. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η προσέλευση θα είναι ισχυρή και το «ναι» θα επικρατήσει.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που ουσιαστικά έχουν εξοβελιστεί από την πολιτική σκηνή μετά την ανατροπή του Μόρσι, έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ της κάλπης αντί για καταψήφιση των τροποποιήσεων. 

Οι συνταγματικές αλλαγές που προτείνονται καταρτίστηκαν από ομάδα προσωπικοτήτων «εγνωσμένου κύρους», στην οποία συμμετείχαν μόνο δύο ισλαμιστές (που δεν είχαν στην πράξη σχέση με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους).