Ενεργοποιείται η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Στις 20 Ιανουαρίου πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή η προσωρινή συμφωνία του Ιράν με τις 5+1 μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, επιβεβαίωσε την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής και επεσήμανε ότι όλες οι πλευρές θα ζητήσουν από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ να επαληθεύσει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Βάσει της συμφωνίας της 24ης Νοεμβρίου 2013, το Ιράν έχει υποσχεθεί να μειώσει τις πιο αμφιλεγόμενες πυρηνικές δραστηριότητές του, με αντάλλαγμα την άμβλυνση ενός μέρους των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος. Σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας αναφέρεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα “χαιρετίζει αυτό το σημαντικό βήμα προόδου”, και πλέον προτίθεται να συμβάλει ώστε “να επικεντρωθούμε στο κρίσιμο έργο που αποσκοπεί να καταλήξουμε σε μια οριστική, εξαντλητική διευθέτηση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες μας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα”.

Πάντως, ο Ομπάμα επεσήμανε ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις για τη δυσκολία που θα έχει η προσπάθεια να εξευρεθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό. Επανέλαβε ωστόσο ότι “θα ασκήσω βέτο σε οποιοδήποτε νομοθέτημα προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης” για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με το Ιράν.