"Σημαντικό παράγοντα στην ιστορία της χώρας του" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το απόγευμα.
"Ο Αριέλ Σαρόν, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην ιστορία της χώρας του. Έπειτα από μια μακρά στρατιωτική και πολιτική σταδιοδρομία επέλεξε να στραφεί προς τον διάλογο με τους Παλαιστίνιους", επεσήμανε ο πρόεδρος Ολάντ σε σύντομη ανακοίνωσή του. "Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον λαό του Ισραήλ", πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, αλλά και η σύζυγός του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι, απέτισαν φόρο τιμής στον Σαρόν, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στην οποία υπογράμμισαν ότι ο εκλιπών "έδωσε τη ζωή του στο Ισραήλ".
"Ο Αριέλ Σαρόν έδωσε τη ζωή του στο Ισραήλ --για να του δώσει ζωή, να το υποστηρίξει και να το προστατεύσει και στο τέλος της μακράς του σταδιοδρομίας δημιούργησε ένα νέο πολιτικό κόμμα αφιερωμένο σε μια δίκαιη ειρήνη και σε μια διαρκή ασφάλεια", επισημαίνει στην ανακοίνωση του ζεύγους Κλίντον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. "Ήταν τιμή μου να εργαστώ μαζί του, να συζητήσω μαζί του και να τον βλέπω πάντα έτοιμο να αναζητήσει τον σωστό δρόμο για την λατρεμένη του χώρα", συνεχίζει ο Μπιλ Κλίντον.
"Η Χίλαρι και εγώ ο ίδιος ενώνουμε τις φωνές μας με τους συμπατριώτες του για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη του και να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους γιους και στην οικογένειά του", καταλήγει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στην ανακοίνωση αυτή.
Ο Μπιλ Κλίντον ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1993 ως το 2001, περίοδο κατά την οποία ο Αριέλ Σαρόν είχε καταλάβει πολλά υπουργικά αξιώματα και επίσης ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2000, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Πλατεία των Τεμενών ο Σαρόν, τότε αρχηγός του κόμματος Λικούντ, η οποία στάθηκε αφορμή για το ξέσπασμα της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα (2000-2005).
Από την πλευρά του, ο νυν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους Ισραηλινούς και ιδίως στα μέλη της οικογένειας του Αριέλ Σαρόν, χαρακτηρίζοντας τον "έναν ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στο κράτος του Ισραήλ".
Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως η κυβέρνησή του συνεχίζει να προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια για το Ισραήλ επιδιώκοντας να εκπληρωθεί ο σκοπός της δημιουργίας δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, τα οποία "θα ζουν πλάι-πλάι ειρηνικά και με ασφάλεια". "Καθώς το Ισραήλ αποχαιρετά τον [πρώην] πρωθυπουργό Σαρόν, μαζί με τον Ισραηλινό λαό τιμούμε την δέσμευσή του στη χώρα μας".
Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, χαιρέτισε το "πολιτικό θάρρος" που είχε αποδείξει ότι διέθετε ο Σαρόν, διατάσσοντας την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα το 2005 και κάλεσε τον σημερινό πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να εμπνευστεί από τον "πραγματισμό" του.
Αναφερόμενος στις ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχει o Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπαν καλεί το Ισραήλ "να εμπνευστεί από την κληρονομιά του πραγματισμού, για να προσπαθήσει να συμβάλει στην δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους ανεξάρτητου και βιώσιμου, στο πλευρό ενός ασφαλούς Ισραήλ".