Οι Αρχές της Καμπότζης ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν μέχρι νεοτέρας τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και διέλυσαν έναν καταυλισμό εκατοντάδων οπαδών της, μία ημέρα μετά την καταστολή μιας συγκέντρωσης εργαζομένων στον τομέα της υφαντουργίας, κατά την οποία τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Αστυνομικοί της ομάδας αντιμετώπισης ταραχών κρατώντας ασπίδες και γκλομπ εισέβαλαν σε ένα πάρκο της Πνομ Πενχ και διέλυσαν τον καταυλισμό οπαδών του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης (CNRP) που είχε δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο με αίτημα τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, που δεν συνοδεύτηκε από συγκρούσεις, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την καταστολή μιας διαδήλωσης εργαζομένων στον τομέα της υφαντουργίας με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, εναντίον των οποίων η αστυνομία άνοιξε πυρ προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων.
Οι χθεσινές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο βιομηχανικό πάρκο Canadia, που βρίσκεται επίσης στην Πνομ Πενχ, και όπου βρίσκονται δεκάδες εργοστάσια που κατασκευάζουν ρούχα για δυτικές μάρκες, όπως η Adidas, η Puma και η H&M.
Υπό αυτές τις συνθήκες και καθώς οι εργαζόμενοι στην υφαντουργία έχουν πρόσφατα συνταχθεί με τους οπαδούς της αντιπολίτευσης, η νομαρχία της Πνομ Πενχ αποφάσισε να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις του CNRP στο πάρκο της Δημοκρατίας και στους δρόμους της πόλης «από τις 4 Ιανουαρίου και έως ότου η κατάσταση και η δημόσια τάξη επανέλθουν στο κανονικό», όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης Πα Σοσεατβόνγκ.
«Πλέον δεν έχουν άδεια να συγκεντρώνονται, να διαδηλώνουν ή να οργανώνουν οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα στο πάρκο», σημείωσε ο Κένγκ Τίτο εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι σήμερα η αστυνομία δεν έκανε χρήση βίας.
Τη σημερινή επιχείρηση κατήγγειλε η αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για «μια πράξη μιας κομμουνιστικής δικτατορίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του CNRP Γιμ Σοβάν.
Το CNRP έχει προγραμματίσει από αύριο Κυριακή μια σειρά τριήμερων κινητοποιήσεων, ενώ σε ανακοίνωσή του καλεί τους οπαδούς του να παραμείνουν «ήρεμοι» για όσο διάστημα το κόμμα εξετάζει μια «νέα στρατηγική».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του CNRP Σαμ Ρένσι δεσμεύθηκε ότι οι συγκεντρώσεις και η πορεία που ήταν προγραμματισμένες για αύριο θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Η αντιπολίτευση, που τους τελευταίους μήνες έχει συγκεντρώσει στους δρόμους της Πνομ Πενχ τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους, ζητεί την αποχώρηση του πρωθυπουργού Χουν Σεν από την εξουσία, έπειτα από τριάντα χρόνια, και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το κυβερνών CPP, παρότι σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή του από το 1998, κέρδισε 68 έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, έναντι 55 το CNRP.
Η αντιπολίτευση όμως καταγγέλλει ότι υπήρξε μαζική νοθεία, ενώ οι βουλευτές της μποϊκοτάρουν την Εθνοσυνέλευση από τον Σεπτέμβριο, οπότε ξεκίνησε η νέα κοινοβουλευτική περίοδος.
Εξάλλου και τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην υφαντουργία υποστηρίζουν το αίτημα του CNRP για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Ο Ρένσι, που επέστρεψε από την εξορία λίγο πριν τις εκλογές στις οποίες όμως δεν έλαβε άδεια για να συμμετάσχει, εκτίμησε χθες ότι η καταστολή του κινήματος των εργαζομένων στην υφαντουργία, που διαρκεί μήνες, έχει επίσης στόχο την αντιπολίτευση.
«Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόπειρα να σπάσει όχι μόνο μια απεργία των εργατών, αλλά το κίνημα των εργατών στο σύνολό του. Και πέρα από αυτό το εργατικό κίνημα να σπάσει το δημοκρατικό κίνημα που αναπτύσσεται στην Καμπότζη», υπογράμμισε.
Τις βίαιες συγκρούσεις έχουν καταγγείλει οι ΗΠΑ και ο Ο ΠΗΕ, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα, ενώ έχουν προκαλέσει την οργή των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάποιοι από τους οποίους έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς στις χθεσινές διαδηλώσεις.
Και άλλα βίαια επεισόδια έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα. Τον Νοέμβριο μια γυναίκα σκοτώθηκε από σφαίρα στη διάρκεια διαδήλωσης των εργαζομένων στην υφαντουργία, ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο μιας διαδήλωσης της αντιπολίτευσης.