"Καμία ανάμειξη" δεν προτίθεται να έχει ο τουρκικός στρατός στις εξελίξεις που συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες την Τουρκία.
"Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε πολιτικές διαμάχες", υπογραμμίζει το γενικό επιτελείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Η ανακοίνωση ήρθε ουσιαστικά σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας Daily Star που πρόσκειται φιλικά προς την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Το άρθρο ήταν γραμμένο από ένα πολιτικό σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού που ουσιαστικά υποστήριζε ότι το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση ενδέχεται να ξέσπασε για να ανοίξει ο δρόμος για μια παρέμβαση του στρατού στο πολιτικό γίγνεσθαι.
Διαβάστε στο news: Έρχεται πολιτική ανατροπή στην Τουρκία;
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μέσω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε τα τελευταία χρόνια, έχει περιορίσει σημαντικά την πολιτική επιρροή του στρατού που από το 1960 έχει κάνει τρία πραξικοπήματα και ανάγκασε μια κυβέρνηση ισλαμικών τάσεων να παραιτηθεί.
Πολλοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ουσιαστικά η ανακοίνωση για "μη ανάμειξη" από πλευράς του στρατού είναι παρέμβαση, αφού θίγει ένα άκρως σημαντικό ζήτημα που έχει ήδη ανακύψει σε σχέση με τις υποθέσεις όπως η "Εργκενεκόν", η "Βαριοπούλα" κ.ά., για τις οποίες έχουν καταδικαστεί πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί.
Φαίνεται πως ο απόηχος της μεγαλύτερης πολιτικής δίκης στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας δεν έχει κοπάσει ακόμη.
Χαρακτηριστική είναι η συνέχεια της ανακοίνωσης που αναφέρει πως: "ταυτόχρονα όμως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά την ολοκλήρωση των εξελίξεων που σχετίζονται με τη νομική κατάσταση της θεσμικής ταυτότητας των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των στελεχών του, σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου".
Αναφέρεται ακόμη ότι "παρακολουθήθηκαν από κοντά οι δικαστικές διαδικασίες σχετικά με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο των καθηκόντων και των ευθυνών που προβλέπονται από το νόμο και ενημερώθηκαν τα αρμόδια κρατικά όργανα σχετικά με τις διαδικασίες και πράξεις οι οποίες είχαν προκαλέσει διάφορα σχόλια και συζητήσεις ως προς το αν ήταν σύμφωνες προς το δίκαιο".
Υπενθυμίζεται η εξής πολιτική "παραδοξότητα" που ισχύει στην Τουρκία: ο στρατός θεωρείται παραδοσιακά εγγυητής της δημοκρατίας.
Διαβάστε: Ο Ερντογάν, τα πετρέλαια του Ιράν, ο χρυσός και μια τράπεζα
Η ανακοίνωση έχει άμεση σχέση από τις συζητήσεις που έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία από τη στιγμή που Γιαλτσίν Άκντογαν, σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρηματολογώντας πριν από μερικές μέρες εναντίον του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, είχε πει μεταξύ άλλων ότι "κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτούς που έστησαν σκευωρία εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της χώρας".
Από τη στιγμή που ο Άκντογαν έκανε την παραπάνω δήλωση, ξεκίνησε μία συζήτηση με σημείο αναφοράς το ότι ο Άκντογαν εννοεί ότι κατά τις δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονταν με αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων υπήρξαν σκευωρίες. Κι αυτό με δεδομένο το ότι η αστυνομία και οι εισαγγελείς την εποχή εκείνη ήταν σχεδόν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των οπαδών του Γκιουλέν.
Η συζήτηση στην Τουρκία περιλαμβάνει το επιχείρημα ότι η συμμαχία Ερντογάν-Γκιουλέν ήταν αυτή που μέσω δικαστικών υποθέσεων αποδυνάμωσε το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων.
Από το 2008 που ξέσπασε η υπόθεση "Εργκενεκόν" και κατά τη διάρκεια όλων των σχετικών με το παρακράτος υποθέσεων, η πλευρά των κατηγορουμένων συνεχώς έθετε θέμα παρατυπιών και σκευωριών.
Ανεξάρτητα από τις συζητήσεις όμως, το ερώτημα είναι αν κατάδικοι ή υπόδικοι στις υποθέσεις αυτές, θα προτάξουν τη δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού για να ζητήσουν την αναψηλάφηση των υποθέσεών τους.