Τα 120α γενέθλια του Μάο ετοιμάζεται να γιορτάσει η Κίνα

Η κληρονομιά του πρώην ηγέτη της Κίνας και ιστορικού προέδρου του Κομουνιστικού Κόμματος Μάο Τσε Τουνγκ είναι και πάλι στο προσκήνιο, με αφορμή τα 120α γενέθλιά του. Ο Μάο γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1893.  

Η Κόκκινη Πλατεία έχει σημαιοστολιστεί και σε όλη την αχανή επικράτεια της Κίνας έχουν προγραμματιστεί εορταστικές εκδηλώσεις.

Με αφορμή τους εορτασμούς της επετείου, στο Πεκίνο ανέβηκε παράσταση για την τελευταία συνάντηση του Μάο με τον γιο του, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.

 Στην γενέτειρα του στην περιοχή Σαοσάν του Δήμου Σιανγκτάν της Επαρχίας Χουνάν , οι κάτοικοι γιορτάζουν τα γενέθλια του ηγέτη με καταθέσεις στεφάνων στον ανδριάντα του και παρελάσεις.

Ο Μάο Τσε Τουνγκ υπήρξε ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης, ένας από τους ιδρυτές του Κομουνιστικού Κόμματος και ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του 20ού αιώνα.

Ο Μάο ένωσε την Κίνα και κυβέρνησε για 30 χρόνια. Ωστόσο πολλοί τον θεωρούν έναν αμφιλεγόμενο ηγέτη καθώς, αφού ξεκίνησε την Πολιτιστική Επανάσταση, εκατομμύρια Κινέζοι στάλθηκαν που αναγκάστηκαν σε στρατόπεδα εργασίας και δεκάδες χιλιάδες εκτελέστηκαν ως αντεπαναστάτες.