Με την αποξήλωση μεγάλου μέρους του κρατικού μηχανισμού, και κυρίως των επικεφαλής της αστυνομίας, απαντά ο Ερντογάν στην εσωτερική εξέγερση, που γνωρίζει τις τελευταίες μέρες η Τουρκία.
Ήδη, σε πολύ σκληρή γλώσσα, έχει απειλήσει να "σπάσει τα χέρια" όσων υπονομεύουν αυτόν και τη διακυβέρνησή του, ενώ συνεχίζονται οι απομακρύνσεις στελεχών από νευραλγικές θέσεις.
Ένα σημείο - κλειδί, που αποτέλεσε ένα - αν μη τι άλλο - νομιμοφανές έρεισμα στα χέρια των αντιπάλων του Ερντογάν, ήταν οι επιχειρηματικές σχέσεις της κρατικής τουρκικής τράπεζας, Halkbank. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της τράπεζας, Σουλεϊμάν Ασλάν, ήταν από τους πρώτους, που συνελήφθησαν με το μπαράζ συλλήψεων, το οποίο πυροδότησε την πολιτική αναταραχή στην Τουρκία.
Οι επιχειρηματικές σχέσεις της Halkbank με το Ιράν προκάλεσαν την αποδοκιμασία της Δύσης, καθώς έχουν αναπτυχθεί, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να περιοριστεί το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι τα μέτρα, που έλαβε η αστυνομία κατά της τράπεζας, και μια ευρύτερη αστυνομική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας υποκινούμενης από το εξωτερικό "βρώμικης επιχείρησης" εναντίον του.
Σύμφωνα με ανακοινωθέν της ίδιας της τράπεζας, οι συναλλαγές της Halkbank με το Ιράν, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, είναι εντελώς νόμιμες.
Η Τουρκία έχει αγοράσει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το Ιράν μέσω ενός έμμεσου συστήματος, βάσει του οποίου οι Ιρανοί εξαγωγείς πληρώνονται σε λογαριασμούς, που διατηρούν στην Halkbank σε τουρκικές λίρες και χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να αγοράσουν χρυσό. Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού αυτού μεταφέρεται στη συνέχεια από την Τουρκία στο Ντουμπάι, απ' όπου το Ιράν μπορεί να τον εισαγάγει ή να τον πουλήσει για ξένο συνάλλαγμα.
Διαβάστε το άρθρο του news για το Τι γίνεται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία
Σε έγγραφό της προς το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η Halkbank αναφέρει πως οι επιχειρήσεις της στο Ιράν είναι σύμφωνες με το νόμο.
"Δεν υπήρχε εγχώριος ή διεθνής κανονισμός ή απαγόρευση, που να εμπόδιζε την πώληση πολύτιμων μετάλλων στο Ιράν μέχρι την 1η Ιουλίου 2013", αναφέρει η τράπεζα σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι από τις 10 Ιουνίου έχει σταματήσει τέτοιες συναλλαγές.
Η Halkbank διαχειριζόταν επίσης ένα τμήμα των πληρωμών της Ινδίας για το ιρανικό πετρέλαιο.
"Η πηγή των κεφαλαίων, που χρησιμοποιήθηκαν σ' αυτές τις συναλλαγές, και τα μέρη αυτής της εμπορικής σχέσης είναι ανοικτά, διαφανή και ανιχνεύσιμα στο σύστημα", αναφέρεται στη δήλωση.
Ορισμένοι, πάντως, θεωρούν ότι στην πραγματικότητα δεν είναι οι συναλλαγές με το Ιράν, που προκάλεσαν τη σύλληψη του επικεφαλής της Halkbank, αλλά το γεγονός ότι ο κ. Ασλάν στήριζε (και οικονομικά) το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού.
Το σκάνδαλο έχει φέρει στην επιφάνεια μια εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στον Ερντογάν και στο Φετουλάχ Γκιουλέν, ένα μουσουλμάνο ιερωμένο, που έχει τη βάση τους στις ΗΠΑ και μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα της Τουρκίας. Το σκάνδαλο έχει επίσης τροφοδοτήσει αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες και έχει κλονίσει την ισχυρή τουρκική οικονομία, που βοήθησε τον Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία.