Ο θείος του Κιμ Γιουνγκ Ουν εκτελέστηκε, γιατί ήταν άπληστος!

Ο θείος του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-Ουν, και ανεπισήμως δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος, εκτελέσθηκε επειδή επιχειρούσε να ελέγξει τις πολύ επικερδείς εξαγωγές άνθρακα, υποστήριξε σήμερα ο αρχηγός των νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών, μερικές ημέρες μετά την "εκκαθάριση" που έγινε στην κορυφή του κράτους της Βόρειας Κορέας.

Ο Γιανγκ Σονγκ-Τάεκ δικάστηκε με μια δίκη εξπρές και εκτελέσθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, κατηγορούμενος για συνωμοσία και για διαφθορά.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσης- η οποία ήταν η σημαντικότερη πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα μετά την άνοδο στην εξουσία του Κιμ Γιονγκ-Ουν στα τέλη του 2011- αναλυτές είχαν υποθέσει πως ο θείος είχε χάσει μια μάχη επιρροής έναντι των στρατηγών.

Ωστόσο, ο Ναμ Τζέι-Τζουν, αρχηγός των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών, απέδωσε την πτώση του Γιανγκ στις προσπάθειές του να ελέγξει τις εξαγωγές άνθρακα.

Συγκεκριμένα, ο Γιανγκ επενέβαινε υπερβολικά στις δραστηριότητες, που συνδέονται με τον άνθρακα, πράγμα που προκαλούσε ολοένα και περισσότερες διαμαρτυρίες εκ μέρους άλλων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τον αρχηγό των νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο θείος του ηγέτη προκάλεσε την οργή άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κόμματος, όταν επεδίωξε να πάρει ένα κομμάτι από τη "πίτα" των εξαγωγών μεγαλύτερο απ' αυτό που του αναλογούσε. Έτσι, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ενημερώθηκε για την κατάσταση και έδωσε διαταγές για να διορθωθεί αυτή, με το... γνωστό, άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Φυσικά, ακολούθησε η κρατική κηδεία του εκτελεσθέντος συγγενή του ηγέτη, με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα.

Η Βόρεια Κορέα, μια φτωχή χρόνια έπειτα από δεκαετίες καταστροφικής διαχείρισης, διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα ορυκτών και οι εξαγωγές πρώτων υλών προς την Κίνα αποτελούν την κύρια οικονομική δραστηριότητά της.