Στον αποκλεισμό ενός σταδίου, στο οποίο οι υποψήφιοι των πρόωρων βουλευτικών εκλογών καταθέτουν τις υποψηφιότητές τους, προχώρησαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Μπανγκόκ, οι οποίοι παραμένουν στους δρόμους, αποφασισμένοι να μποϊκοτάρουν την διαδικασία.
Περίπου 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το στάδιο της Μπανγκόκ, και εμπόδισαν τις εγγραφές των υποψηφίων. Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων λήγει στις 27 Δεκεμβρίου.
Η εκλογική επιτροπή συνέστησε στους αντιπροσώπους των κομμάτων, που εμποδίζονται, να πάνε σε κοντινά αστυνομικά τμήματα και να εγγραφούν εκεί, ενώ είκοσι πολιτικά κόμματα - από τα 34, που έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα- υπέβαλαν μήνυση, γιατί δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο κτίριο.
Η αντιπολίτευση ζητά βασικές διορθωτικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο πριν τις εκλογές, λέγοντας ότι αλλιώς δεν θα διεξαχθούν με διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Συγκεκριμένα, ζητά την αντικατάσταση της κυβέρνησης από ένα μη εκλεγμένο "λαϊκό συμβούλιο" για 18 μήνες, πριν από τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Την ίδια ώρα, η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές με συλλήψεις, ποινές φυλάκισης έως δύο ετών και πρόστιμο 40.000 μπατ (1.223 δολάρια ΗΠΑ). Μπορεί επίσης να τους απαγγελθούν κατηγορίες για παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών αυτών, που εμποδίζονται να εγγραφούν ως υποψήφιοι στις εκλογές".
"Οι διαδηλωτές, που εμποδίζουν την εκλογική επιτροπή, παραβιάζουν το νόμο και τις προσωπικές ελευθερίες", δήλωσε ο υποστράτηγος της αστυνομίας Πίγια Ουθάγια, εκπρόσωπος του Κέντρου Διοίκησης Ειρήνης και Τάξης.
Οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση της Γινγκλάκ από την εξουσία, κατηγορώντας την ότι είναι μαριονέτα του αδελφού της, Θακσίν Σιναουάτρα, που ζει εξόριστος, και όπως εκτιμούν "κινεί τα νήματα".
Το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο αντιπολίτευσης εδώ και 20 χρόνια, υποσχέθηκε να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία της 2ας Φεβρουαρίου, τις πρόωρες εκλογές, που προκήρυξε η πρωθυπουργός, Γινγκλάκ Σιναουάτρα, στις αρχές Δεκεμβρίου, ύστερα από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων και τη μαζική παραίτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε μποϊκοτάρει και τις εκλογές του 2006, στις οποίες το κυβερνών κόμμα Puea Thai είχε αναδειχθεί και πάλι νικητής.
Προς το παρόν, ο στρατός, ο ρόλος του οποίου είναι σημαντικός σε αυτή τη συνταγματική μοναρχία που γνώρισε 18 πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπημάτων από το 1932, αρνείται να πάρει θέση.