Ελεύθεροι να αγοράσουν καινούριο αυτοκίνητο οι Κουβανοί

Για πρώτη φορά από την επανάσταση του 1959 , οι Κουβανοί θα μπορούν στο εξής να αγοράζουν ελεύθερα νέα αυτοκίνητα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κομμουνιστική κυβέρνηση της χώρας.

Είναι η τελευταία σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος ανέλαβε ως πρόεδρος από τον αδελφό του Φιντέλ το 2008.

Σύμφωνα με μια μεταρρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο χρόνια, οι Κουβανοί μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν αυτοκίνητα μεταξύ τους, αλλά πρέπει να ζητούν άδεια από την κυβέρνηση για να αγοράσουν από κρατική αντιπροσωπεία ένα καινούργιο αυτοκίνητο ή ένα μεταχειρισμένο.

Στο εξής, οι Κουβανοί έχουν πλέον το δικαίωμα να αγοράσουν καινούργια και μεταχειρισμένα οχήματα από το κράτος, χωρίς την άδεια της κυβέρνησης.

Πριν από τον Σεπτέμβριο του 2011, μόνο τα αυτοκίνητα που ήταν στην Κούβα πριν από την επανάσταση του 1959 θα μπορούσαν να πωληθούν και να αγοραστούν ελεύθερα. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν τόσα πολλά μοντέλα του 1950 ή και παλαιότερα παλαιότερα - τα περισσότερα αμερικανικής κατασκευής- να τριγυρίζουν στους δρόμους της Αβάνας.

Υπάρχουν επίσης και πολλά παλιά Σοβιετικά μοντέλα, που χρονολογούνται από την εποχή που η Σοβιετική Ένωση ήταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος και ευεργέτης του νησιού.