Πιο κοντά στην ελευθερία οι Pussy Riot

Το ρωσικό κοινοβούλιο (Δούμα) ενέκρινε σήμερα τον νόμο για την παροχή αμνηστίας, τον οποίο είχε παρουσιάσει στις 9 Δεκεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με την ευκαιρία των 20 χρόνων από την υιοθέτηση του πρώτου μετασοβιετικού συντάγματος στη Ρωσία.

Η Δούμα υιοθέτησε τον νόμο που προβλέπει απονομή χάριτος σε 25.000 ανθρώπους- ανάμεσα τους οι φυλακισμένες Pussy Riot και οι ακτιβιστές της Greenpeace που πρόσφατα συνελήφθησαν στην Ανταρκτική- με 446 ψήφους υπέρ σε σύνολο 450 βουλευτών.

Σύμφωνα με δικηγόρους, ο νόμος αυτός, που ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεη απελευθέρωση των Ναντέζντα Τολοκονίκοβα (φωτ)και Μαρία Αλιοχίνα, που κανονικά ολοκληρώνουν την διετή ποινή φυλάκισης που τους είχε επιβληθεί επειδή τραγούδησαν μια πανκ προσευχή κατά του Πούτιν σε καθεδρικό ναό της Μόσχας τον Μάρτιο.

Η Ιρίνα Χρούνοβα, δικηγόρος των δύο γυναικών, δήλωσε ότι αναμένει οι πελάτισσες της να αφεθούν ελεύθερες πριν το τέλος του έτους. Χθες Τρίτη, η Χρούνοβα όπως και ο σύζυγος της Τολοκονίκοβα, Πιοτρ Βερζίλοφ, είχαν σημειώσει ότι ενδέχεται να απελευθερωθούν ήδη από αύριο Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, η Γκρίνπις ανακοίνωσε πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αρθούν οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον 30 ακτιβιστών της, οι οποίοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν επειδή πήραν μέρος σε μια διαμαρτυρία σε μια πετρελαϊκή πλατφόρμα της Gazprom στην Αρκτική. Αν συμβεί αυτό, οι 26 αλλοδαποί μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Ωστόσο, καθώς ο νόμος εξαιρεί από την αμνηστία μια σειρά εγκλημάτων, όπως η υπεξαίρεση χρημάτων- δεν προβλέπεται να δοθεί χάρη στον ρώσο επιχειρηματία Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών για μια σειρά αδικημάτων, ανάμεσα τους και η υπεξαίρεση χρημάτων, αλλά ούτε θα αλλάξει το καθεστώς του ηγέτη της αντιπολίτευση Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος το καλοκαίρι καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια με αναστολή για το ίδιο αδίκημα.