Τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τζούμπα και 13.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τουςΕκτός ελέγχου είναι η βία στο Νότιο Σουδάν, όπου χιλιάδες άμαχοι πολίτες καταφεύγουν καθημερινά στις βάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας προστασία από τις εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών των διαφόρων φυλών και τις μάχες με τα κυβερνητικά στρατεύματα.
Τουλάχιστον 500 άνθρωποι- στην πλειοψηφία τους άμαχοι- έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην Τζούμπα και 13.000 πολίτες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα δύο κτίρια του ΟΗΕ και οι εγκαταστάσεις έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό εξαθλιωμένων εκτοπισμένων.
Από τη Νέα Υόρκη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ανέφερε ότι 13.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν ζητήσει προστασία από τις υπηρεσίες του Οργανισμού ενώ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, Ντόναλντ Μπουθ, δήλωσε στο BBC ότι "η κατάσταση στην Τζούμπα παραμένει σαφώς τεταμένη και αβέβαιη".
Λόγω των ταραχών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε να φύγουν από τη χώρα οι Αμερικανοί διπλωμάτες και το μη αναγκαίο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τζούμπα. Η πρεσβεία θα διακόψει τις δραστηριότητές της "μέχρι νεωτέρας" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε καλεί επίσης του Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Νότιο Σουδάν "να φύγουν αμέσως" και συστήνει σε όσους σκόπευαν να ταξιδέψουν στη χώρα να ματαιώσουν τα σχέδιά τους.
Η Ουάσινγκτον είχε στηρίξει ενεργά την απόσχιση του Νοτίου Σουδάν από το Σουδάν και την ανακήρυξη του σε ανεξάρτητη χώρα το 2011, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.
Ωστόσο, οι συρράξεις και οι συγκρούσεις μεταξύ των τοπικών φυλών για την κυριαρχία εδαφών δεν σταμάτησαν ποτέ.
"Είναι σημαντικό η βία να μην εξελιχθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων", προειδοποίησε η αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (Minuss) καλώντας "όλους τους πολίτες και την ηγεσία να αποφύγουν οποιαδήποτε βίαιη ή εμπρηστική ενέργεια".
Δραματική είναι η κατάσταση και στο Νταρφούρ - μια επαρχία στο δυτικό τμήμα του Σουδάν - το οποίο από το 2003 είναι θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των φυλών από τη μία πλευρά και των ανταρτών από την άλλη.
Από τις συγκρούσεις αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ το Χαρτούμ κάνει λόγο για 10.000 νεκρούς.