Άκυροι οι γάμοι ομοφυλοφίλων στην Αυστραλία

Tο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, με απόφασή του την Πέμπτη,  απαγόρευσε τους γάμους ομοφυλοφίλων-λίγες ημέρες μετά τον "εορτασμό" των πρώτων gay γάμων στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Καμπέρα, όπου ο νομοθέτης είχε ψηφίσει υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Η σημερινή απόφαση θεωρείται μια νίκη για τους κοινωνικά συντηρητικούς-  συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Tony Abbott- ενώ αποτελεί ένα σκληρό πλήγμα για τους υποστηρικτές των ίσων δικαιωμάτων.

Ο αρχικός νόμος υπέρ των γκέι γάμων που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο, επέτρεπε στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να παντρεύονται στην Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας, η οποία περιλαμβάνει και την Καμπέρα - ανεξάρτητα από τη πολιτεία ή την επικράτεια στην οποία ζουν. 

O νόμος τέθηκε σε ισχύ το περασμένο Σάββατο και από τότε τουλάχιστον 26 ομοφυλόφιλα ζευγάρια έσπευσαν να "σφραγίσουν" την σχέση τους. Όμως με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι γάμοι τους θεωρούνται πλέον άκυροι. 

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι καθοριστικής σημασίας καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία και όχι από τις επί μέρους νομοθεσίες στις έξι πολιτείες κα στις δυο μείζονες επικράτειες.