Αιματηρός εμφύλιος στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Τουλάχιστον 459 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Πέμπτη μόνο στο Μπανγκουί, την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανική Δημοκρατίας, όπου έχουν ξεσπάσει σφοδρές εμφύλιες συγκρούσεις, με την συνδρομή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα δήλωσε ότι "η επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες έχει συμβάλει στην κλιμάκωση των παράνομων δολοφονιών, της σεξουαλικής βίας, της στρατολόγησης παιδιών-στρατιωτών και άλλων σοβαρών εγκλημάτων σε όλη τη χώρα".

Όλες οι πλευρές ενδέχεται να ελεγχθούν από το ΔΠΔ πρόσθεσε ο Μπενσούντα ο οποίος ζήτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων.

 Τον περασμένο Μάρτιο, ο στρατιωτικός συνασπισμός του Μισέλ Τζοτοντιά- πρώην αντάρτη των Σελέκα- κατέλαβε την εξουσία και ανέτρεψε τον χριστιανό πρόεδρο Μποζιζέ, σε μια χώρα που ο χριστιανικός πληθυσμός αγγίζει το 80%. Οι μουσουλμάνοι αντάρτες Σελεκά κατέλαβαν την εξουσία και επί μήνες λεηλατούσαν, σκότωναν και βίαζαν. Ο ηγέτης τους Μισέλ Τζοτοντιά διορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, όμως έκτοτε έχει χάσει τον έλεγχο των ανταρτών και έχει διατάξει τη διάλυσή τους.

Από τότε η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος του Εμφυλίου, με τις διεθνείς δυνάμεις να προσπαθούν να επιβάλλουν την ειρήνη.

Ο εμφύλιος μουσουλμάνων και χριστιανών μαχητών ευθύνεται και για τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων την προηγούμενη εβδομάδα. 

ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι έχει καταμετρήσει περίπου 72.000 εκτοπισμένους από τη βία, οι οποίοι ζουν σε διάφορα σημεία του Μπανγκουί, ανάμεσά τους το αεροδρόμιο, όπου έχουν τη βάση τους τα γαλλικά και τα αφρικανικά στρατεύματα.

 

Επιπλέον η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) σημείωσε ότι "υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός εκτοπισμένων οικογενειών που ζουν σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες". 

Στη Μπόζουμ, στα βορειοανατολικά, αξιωματούχοι του ΟΗΕ δηλώνουν ότι έχουν λάβει αναφορές για δεκάδες νεκρούς, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη γειτονική πόλη Μποκαράνγκα.

Οργανώσεις αρωγής και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζουν ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνο σε πτώματα που έχουν καταμετρηθεί επισήμως ενώ προειδοποιούν ότι ο τελικός απολογισμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.