Έκκληση για σταθερότητα απηύθυνε ο βασιλιάς της Ταϋλάνδης

 

Το ξύλο, τα δακρυγόνα και οι αντλίες νερού έδωσαν σήμερα τη θέση τους σε κεράκια, λουλούδια και λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις, με αφορμή τα 86α γενέθλια του βασιλιά της Ταϋλάνδης.

Μετά τις συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ανέστειλαν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους, σε ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπο του Μεγάλου Μαχαραγιά, Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι.

Χιλιάδες Ταϊλανδοί, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και το βασιλικό κίτρινο χρώμα  κατέβηκαν στους δρόμους της Χούα Χιν -το παραθαλάσσιο θέρετρο νοτίως της Μπανγκόκ όπου διαμένει εδώ και μήνες ο μονάρχης μαζί με τη βασίλισσα Σιρικίτ - για να δουν να περνά η βασιλική πομπή.

Στο καθιερωμένο του μήνυμα, ο γηραιός  βασιλιάς της χώρας έκανε έκκληση για σταθερότητα. «Όλοι οι πολίτες πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στο καθήκον τους και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το κοινό μας συμφέρον, που είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα στη χώρα» είπε ο Αντουλγιαντέι, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Τα γενέθλια του βασιλιά, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα σεβάσμιο πρόσωπο στη χώρα, επέτρεψαν τη διακοπή των διαδηλώσεων με στόχο την ανατροπή της πρωθυπουργού, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση της Γινγκλάκ Σιναουάτρα- την οποία θεωρούν υποχείριο του ανατραπέντος από πραξικόπημα το 2006 πρωθυπουργού και αδερφού της Τακσίν Σιναουάτρα-  θα συνεχιστούν ακόμα πιο δυναμικά αύριο Παρασκευή.

Ο θεσμός της μοναρχίας αποτελεί σύμβολο ενότητας για την Ταϊλάνδη. Ο 86χρονος Αντουλγιαντέι  είναι ο μακροβιότερο βασιλιά στην ιστορία της χώρας. Βρίσκεται στο θρόνο από το 1946 και έχει σημειώσει ρεκόρ παραμονής στην εξουσία, ξεπερνώντας οποιονδήποτε άλλο εν ζωή μονάρχη

Κατά το παρελθόν, ο μονάρχης είχε καταλυτικό ρόλο σε πολιτικές κρίσεις που είχαν ξεσπάσει. Όμως, υπέργηρος πλέον και με διάφορα προβλήματα υγείας, ο Αντουλγιαντέι εμφανίζεται ελάχιστες φορές δημοσίως τα τελευταία χρόνια.

Το 1992 είχε καταφέρει να «υποτάξει» τις ένοπλες δυνάμεις και των διαδηλωτές που ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αναγκάζοντάς τους να συνάψουν ειρήνη, ύστερα από αιματηρά βίαια επεισόδια.

Στην πολιτική κρίση του 2010- κατά την οποία 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.900 τραυματίστηκαν- έμεινε σιωπηλός.

Τότε έως 100.000 πιστοί του ανατραπέντος Τακσίν, φορώντας κόκκινα πουκάμισα, είχαν καταλάβει το κέντρο της Μπανγκόκ ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, πριν ο στρατός πραγματοποιήσει έφοδο.