Η ουκρανική αστυνομία έδωσε σήμερα διορία πέντε ημερών στους διαδηλωτές για να εγκαταλείψουν τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει στην ουκρανική πρωτεύουσα, σε διαμαρτυρία για την αντιευρωπαϊκή κυβερνητική πολιτική του προέδρου Γιανούκοβιτς.
Την ίδια ώρα, δεκάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο, έξω από το κτίριο που φιλοξενεί την Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον άγριο ξυλοδαρμό δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων, γεγονός που καταδίκασε σύσσωμο το Συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.
Η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο- και "σημαία"των αντικυβερνητικών διαδηλωτών- κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στον πρόεδρο της χώρας και στην οικογένειά του, καθώς "είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει".
Παρά την αυξανόμενη πολιτική κρίση στη χώρα- μετά και τις «προειδοποιήσεις» της κυβέρνησης σε ηγέτες της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές- η κυβέρνηση της Ουκρανίας φαίνεται να βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί.
Εκατοντάδες χιλιάδες φιλοευρωπαΐοι Ουκρανοί για 15η ημέρα ζητούν την παραίτηση του Γιανούκοβιτς και του πρωθυπουργού Αζάροφ.
Ωστόσο, ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι μίλησε για σεβασμό της εκλεγμένης κυβέρνησης.
"Έχουμε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, του οποίου η θητεία λήγει το Μάρτιο του 2015. Ως σοβαροί πολιτικοί λοιπόν ή ως σοβαροί εταίροι δεν μπορούμε παρά να σεβαστούμε την εντολή των πολιτών".
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε τη δυτική "υστερία" ορισμένων Ευρωπαίων για την Ουκρανία, η οποία οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογράψει την συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ αλλά να κρατήσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.