Μακελειό στο υπουργείο Άμυνας της Υεμένης

Μια από τις χειρότερες επιθέσεις εναντίων κυβερνητικών στόχων τους τελευταίους 18 μήνες, έγινε σήμερα στην πρωτεύουσα  της  Υεμένης, Σαναά.

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα και ένας ένοπλος, ντυμένοι και οι δύο με στρατιωτικές στολές, επιτέθηκαν στο κτιριακό συγκρότημα του υπουργείου Άμυνας της χώρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες. Πολλές πηγές - κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης - μιλούν για περισσότερους από 40 νεκρούς.

Στόχος της επίθεσης ήταν το στρατιωτικό νοσοκομείο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του υπουργείου. Οι αρχές της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 52 γιατροί και νοσοκόμες. 

Ο καμικάζι ανατίναξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του παραβιάζοντας την πύλη του υπουργείου Άμυνας την ώρα που οι εργαζόμενοι έφταναν το πρωί για δουλειά. Στη συνέχεια, ο ένοπλος άντρας  και οι συνεργοί του  άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίων του υπουργείου.

Μάλιστα, μετά την ανατίναξη της πύλης, ένα δεύτερο αυτοκίνητο μπήκε στο υπουργείο, το οποίο μετέφερε και άλλους ένοπλους αντάρτες. Οι δράστες που φορούσαν στρατιωτικές στολές κι ήταν εξοπλισμένοι με αυτόματα όπλα και για αρκετή ώρα υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αρχικά οι ένοπλοι κατέλαβαν το νοσοκομείο, αλλά στη συνέχεια οι δυνάμεις ασφαλείας επανέκτησαν τον έλεγχο του κτιρίου, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας, οι ένοπλοι εκτέλεσαν μπροστά στα μάτια των εργαζόμενων στο νοσοκομείο έναν γιατρό από δυτική χώρα και μία νοσοκόμα από τις Φιλιππίνες.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο η κυβέρνηση της Υεμένης έχει "ακήρυχτο" πόλεμο με της Αλ Κάιντα, η οποία συχνά εξαπολύει χτυπήματα σε κυβερνητικούς στόχους.  

Μετά την αιματηρή, πολύνεκρη επίθεση, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο συναγερμού, σε περιφερειακό επίπεδο και δήλωσαν πλήρως προετοιμασμένες να στηρίξουν τους εταίρους τους στην Υεμένη μετά το επεισόδιο αυτό".