Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνεχίζουν απτόητοι τις κινητοποιήσεις τους στο Κίεβο για 14η νύχτα, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Γιανουκόβιτς και της κυβέρνησης του.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε για εγκληματική δράση, εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων που διοργανώνει.
"Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις χωρίς να διαθέτουν εποικοδομητική ατζέντα, κατευθύνουν τις διαδηλώσεις προς τη βίαια, την παράνομη κατάληψη διοικητικών και δημοτικών εγκαταστάσεων και την παρεμπόδιση της λειτουργίας των κρατικών ιδρυμάτων. Κάτι τέτοιο αποτελεί εγκληματική δράση. Καλώ τους αυτοαποκαλούμενους ηγέτες των διαδηλώσεων να αναλάβουν την ευθύνη για αυτά τα αδικήματα" είπε χαρακτηριστικά ο Αζάροφ, απευθύνοντας αυστηρή κυβερνητική προειδοποίηση προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, η γενική εισαγγελία ζήτησε σήμερα "κατεπειγόντως" από το Πανεπιστήμιο του Κιέβου καταλόγους με τα ονόματα των φοιτητών που ενδεχομένως έλαβαν μέρος στις φιλοευρωπαϊκές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Ukra'i'nska Pravda, η γενική εισαγγελία ζήτησε τα ονόματα φοιτητών και καθηγητών που ήταν απόντες από τα μαθήματα ανάμεσα στις 29 Νοεμβρίου και τις 2 Δεκεμβρίου, τα ονόματα εκείνων που παρακίνησαν τους φοιτητές να συμμετάσχουν "σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ζητεί να ενημερωθεί για το "αν ελήφθησαν μέτρα απαγόρευσης της συμμετοχής των φοιτητών στις διαδηλώσεις και ποια ήταν αυτά" (!).
"Αυτές οι ενέργειες (καταλήψεις κτιρίων και συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις) δεν έχουν καμία σχέση με ειρηνικές διαδηλώσεις. Πρόκειται για ενέργειες που παραβιάζουν τον νόμο και επισείουν ποινές", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.
Την ίδια ώρα, τρεις πρώην μετασοβιετικοί πρόεδροι της Ουκρανίας δήλωσαν σήμερα την υποστήριξή τους στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Ο νυν πρόεδρος Γιανούκοβιτς και οι τρεις προκάτοχοί του σε τελετή μνήμης (φωτ. αρχείου)
Ο Λεονίντ Κραβτσούκ (ο πρώτος μετασοβιετικός πρόεδρος της χώρας, από τον Δεκέμβριο του 1991 έως τον Ιούλιο του 1994), ο Λεονίντ Κούτσμα (διαδέχθηκε τον Κραβτούκ και έμεινε πρόεδρος μέχρι το 2004, προκαλώντας με πολλά σκάνδαλα διαφθοράς) και ο Βίκτορ Γιούσενκο (ο 3ος πρόεδρος της Ουκρανίας, από το 2005 ως το 2010), εξέφρασαν την "αλληλεγγύη" τους στις ειρηνικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα το κόμματος του κ. Γιουσένκο.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, επισκέφθηκε απόψε την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, σε μια ένδειξη υποστήριξης προς τους διαδηλωτές, που παραμένουν στο "πόστο" τους, ανάβοντας μαγκάλια για να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο.
Ο Βεστερβέλε συναντήθηκε με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων οι δύο αδελφοί Κλίτσκο, παγκόσμιοι πρωταθλητές της πυγμαχίας, και έγινε δεκτός από το πλήθος με ενθουσιασμέ.
"Βρισκόμαστε εδώ ως Ευρωπαίοι στο σπίτι Ευρωπαίων. Οι πύλες της ΕΕ παραμένουν ανοιχτές. Η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές προτάσεις παραμένουν στην επικαιρότητα", δήλωσε σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με την αντιπολίτευση.
Παρά τους υψηλούς τόνους πάντως εντός και εκτός κοινοβουλίου, ο ουκρανός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για διάλογο με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.