ΟΗΕ: Υπεύθυνος προσωπικά για εγκλήματα πολέμου ο Άσαντ

Για πρώτη φορά από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ονομάτισε σήμερα προσωπικά τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ως υπεύθυνο για φρικτά εγκλήματα πολέμου στη χωρά του, και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπής Έρευνας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρία έχει συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες αποδείξεων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

"Οι αποδείξεις καταδεικνύουν ότι υπάρχει ευθύνη στο πιο υψηλό επίπεδο της κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του αρχηγού του κράτους" δήλωσε η Νάβι Πιλάι.

Η Επιτροπή Έρευνας συστάθηκε στις 22 Αυγούστου 2011 με αποστολή να ερευνά κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και να εντοπίσει του ενόχους ώστε να διασφαλίσει ότι θα λογοδοτήσουν.

Στην πρώτη έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή κατηγορεί το καθεστώς του Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου και τους αντάρτες για εγκλήματα πολέμου.

Η Πιλάι επεσήμανε ότι επιθυμεί να ξεκινήσει μια δικαστική έρευνα "αξιόπιστη σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο", που θα επιτρέψει να δικαστούν οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων.

Εν τω μεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία έχει φτάσει τους τουλάχιστον 125.835, εκ των οποίων περισσότεροι από το ένα τρίτο είναι πολίτες.

Όμως, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ΟΗΕ δεν δίνει τακτικούς απολογισμούς από τη σύρραξη στη Συρία ενώ, εδώ και μήνες, αναφέρει ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Σύροι υποφέρουν τακτικά από έλλειψη τροφής, την ώρα που εξαιτίας των συγκρούσεων δυσχεραίνεται η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).