Νέα “Πορτοκαλί Επανάσταση” στην Ουκρανία

Για μια δεύτερη "πορτοκαλί επανάσταση", εναντίον του προέδρου Γιανούκοβιτς, κάνουν πλέον λόγο διεθνείς αναλυτές στην Ουκρανία καθώς η αντικυβερνητική οργή μεγαλώνει καθημερινά και δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί βγαίνουν στους δρόμους του Κιέβου και ζητούν την παραίτηση του.

Σήμερα, έπειτα από τη χθεσινή διαδήλωση 350.000 υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που σημαδεύτηκε από σφοδρές συγκρούσεις και αστυνομική βία απέναντι σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους, σήμερα εκατοντάδες διαδηλωτές και μοτοσικλετιστές της αντιπολίτευσης απέκλεισαν την έδρα της κυβέρνησης.

Χρησιμοποιώντας κάδους απορριμμάτων, μεταλλικά δοχεία, ακόμη και γλάστρες ως οδοφράγματα, οι διαδηλωτές θέλουν να "παραλύσει" το Κίεβο και να οδηγήσουν σε παραίτηση τον πρόεδρο της χώρας. Την ίδια ώρα δίνεται μάχη για τον έλεγχο της Πλατείας Ανεξαρτησίας καθώς διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονται συνεχώς, με την αστυνομία τους απωθεί με την χρήση χημικών και δακρυγόνων. 

Εκατοντάδες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι Ουκρανοί βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι κατά της απόφασης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσει τη χώρα στη ζώνη επιρροής της Ρωσίας.

Στα χθεσινοβραδινά σοβαρότατα επεισόδια στο κέντρο της Ουκρανικής πρωτεύουσας, τραυματίστηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι- ανάμεσα τους και εκπρόσωποι των διεθνών μέσων ενημέρωσης, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν ακόμα και σε δημοσιογράφους, οπερατέρ και φωτογράφους.

Η ουκρανική αντιπολίτευση - με βασικό πρόσωπο της φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο- έχει καλέσει σήμερα σε γενική απεργία ενώ το δημαρχείο του Κιέβου εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη και ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει προσέλθει στο γραφείο του, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του.

Το 2004, οι Ουκρανοί κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη νίκη του Γιανούκοβιτς στις προεδρικές εκλογές, καταγγέλλοντας εκτεταμένη διαφθορά, εκφοβισμό ψηφοφόρων και άμεση εκλογική νοθεία.

Το κίνημα ονομάστηκε "Πορτοκαλί Επανάσταση" , κυρίως από τα πορτοκαλί διακριτικά (μπλούζες, κασκόλ, σημαίες) των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που κατέκλυσαν την Πλατεία Ανεξαρτησίας . 

Οι διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο πέτυχαν όταν τα αποτελέσματα των αρχικών επαναληπτικών εκλογών ακυρώθηκαν, καθώς και διατάχθηκε ακόμη μία επαναληπτική ψηφοφορία από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας για τις 26 Δεκεμβρίου 2004. Κάτω από εξονυχιστικό έλεγχο από τους εγχώριους και διεθνείς παρατηρητές, οι δεύτερες επαναληπτικές εκλογές κηρύχθηκαν "δίκαιες και ελεύθερες». Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν μια σαφή νίκη για τον Γιούσενκο, ο οποίος έλαβε περίπου το 52% των ψήφων, σε σύγκριση με το 44% του Γιανουκόβιτς. Ο Γιούσενκο ανακηρύχθηκε ο επίσημος νικητής και με την ανάληψη των καθηκόντων του στις 23 Ιανουαρίου 2005 στο Κίεβο, η Πορτοκαλί Επανάσταση τελείωσε.

Το 2010 ο Γιανούκοβιτς έγινε ο διάδοχός του Γιουσένκο ως πρόεδρος της Ουκρανίας, αφού η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν ότι είχε διεξάγει δίκαια τις προεδρικές εκλογές του 2010