Λετονία: Απολύθηκε ο επικεφαλής του μοιραίου σουπερμάρκετ

Στις 21 Νοεμβρίου, η οροφή του σουπερμάρκετ Maxima σε προάστιο της Ρίγας κατέρρευσε, προκαλώντας τον θάνατο 54 ανθρώπων.

Επρόκειτο για τη χειρότερη τραγωδία που έχει σημειωθεί στη Λετονία αφότου ανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991 και γεγονός το οποίο προκάλεσε την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας.

Όταν ρωτήθηκε για το δυστύχημα, ο Γκιντάρας Τζασίνσκας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Maxima Latvia, απάντησε ότι νιώθει "υπεύθυνος, αλλά όχι ένοχος" για την τραγωδία.

"Όσοι νιώθουν ένοχοι παραιτούνται", είπε ο Τζασίνσκας, όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη της εταιρείας θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του πρωθυπουργού.

Εξαιτίας αυτών των δηλώσεων, ο επικεφαλίδας της αλυσίδας σουπερμάρκετ Maxima της Λετονίας σήμερα απολύθηκε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Leta, χωρίς να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δύο δικηγόροι έχουν ξεκινήσει αγωγές ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ εναντίον αρκετών κατασκευαστικών εταιρειών και του δημοτικού συμβουλίου της Ρίγας, οι οποίες κατατέθηκαν εκ μέρους αρκετών θυμάτων.

Τα αίτια της κατάρρευσης του σουπερμάρκετ παραμένουν άγνωστα, αν και η αστυνομία έχει αρχίσει μια εγκληματολογική έρευνα που επικεντρώνεται στην κατασκευή του κτιρίου.