Φόβοι για νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται και πάλι οι σχέσεις Κίνας και Ιαπωνίας, μετά την αυθαίρετη και αιφνιδιαστική απόφαση του Πεκίνου να δημιουργήσει "ζώνη εναέριου ελέγχου" πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου, στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Μετά τις χθεσινές πτήσεις αμερικανικών Β-52, αεροσκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής πραγματοποίησαν σήμερα ανενόχλητα πτήσεις εντός των ορίων της κινεζικής "ζώνης εναερίου ελέγχου" της Κίνας, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου.

Επιπλέον, αρκετές αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ τους και οι δύο μεγαλύτερες ιαπωνικές JAL και ANA, που αρχικά εφάρμοσαν για λόγους ασφαλείας τα μέτρα, αγνόησαν το καθεστώς της "ζώνης εναερίου ελέγχου" και δεν υπέβαλαν στο Πεκίνο σχέδια πτήσης.

Παράλληλα, εκτός από τα ιαπωνικά και τα αμερικανικά αεροσκάφη, και ένα αεροσκάφος των αεροπορικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας είχε διασχίσει την Τρίτη την ζώνη χωρίς να ενημερώσει τις κινεζικές αρχές, στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων γύρω από έναν ύφαλο τον οποίο διεκδικούν το Πεκίνο και η Σεούλ.

Η επιβολή της "ζώνης εναερίου ελέγχου" αποτελεί το τελευταίο στάδιο μίας στρατηγικής κλιμάκωσης που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες το Πεκίνο, προσπαθώντας να επιτύχει την κυριαρχία του νησιωτικού συμπλέγματος που ανήκει στην ιαπωνική κυριαρχία υπό την ονομασία Σενκάκου και η Κίνα διεκδικεί υπό την ονομασία Ντιαογιού.

Η Κίνα απαιτεί κάθε αεροσκάφος που πραγματοποιεί πτήση πάνω από την περιοχή αυτή να παρουσιάζει εκ των προτέρων το ακριβές σχέδιο πτήσης του, να δηλώνει σαφώς την ταυτότητά του και να διατηρεί τηλεπικοινωνίες που επιτρέπουν να απαντά γρήγορα και επαρκώς στις αιτήσεις αναγνώρισης των κινεζικών αρχών, διαφορετικά θα υπάρξει επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων.

Εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή , ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα το Πεκίνο προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις.