Στο πένθος έχει βυθιστεί η Λετονία μετά την κατάρρευση οροφής ενός σούπερ-μάρκετ σε προάστιο της Ρίγας, όπου τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για την χειρότερη καταστροφή που πλήττει τη χώρα από τότε που ανέκτησε την ανεξαρτησίας της, το 1991.
Ο πρόεδρος της Λετονίας χαρακτήρισε την κατάρρευση της οροφής ως "δολοφονία" και υποσχέθηκε ότι η έρευνα για το τραγικό συμβάν θα γίνει με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς. "Πολλοί ανυπεράσπιστοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και αυτό θα πρέπει να είναι η βάση για την έρευνα σχετικά με την καταστροφή" δήλωσε ο Αντρίς Μπερζίνς.
Εν τω μεταξύ, αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, την ώρα που σωστικά συνεργεία και μπουλντόζες εργαζόταν πάνω από τα συντρίμμια, κατέρρευσε και το τελευταίο τμήμα της στέγης του εμπορικού κέντρου Maxima, σκορπώντας τον πανικό. Ευτυχώς, όλοι οι διασώστες είναι καλά στην υγεία τους.
Η επιχείρηση των σωστικών συνεργείων στα ερείπια του σούπερ μάρκετ σταμάτησε καθώς κι άλλα τμήματα του κτιρίου κρίθηκαν ασταθή καθιστώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης υπερβολικά επικίνδυνες.
"Αφού συμβουλευθήκαμε εμπειρογνώμονες, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η περαιτέρω παρουσία διασωστών στον χώρο θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους", είπε σε συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Εσωτερικών Ιζλε Πέτερσον-Γκόντμαν.
Ο τελευταίος απολογισμός είναι 54 νεκροί αλλά ο συνολικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι υψηλότερος, καθώς η αστυνομία υποστηρίζει ότι ειδοποιήθηκε για επτά αγνοούμενους οι οποίοι ενδέχεται να έχουν καταπλακωθεί.
Στη χώρα έχει κηρυχτεί τριήμερο εθνικό πένθος. Στις σημαίες στα δημόσια κτίρια τυλίχθηκαν μαύρες κορδέλες ενώ την Δευτέρα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Επιπλέον,το δημοτικό συμβούλιο της Ρίγας ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει με το ποσό των 14.000 ευρώ τις οικογένειες των αγνοούμενων και με 7.000 ευρώ τους τραυματίες.
Μέχρι στιγμής τα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν αναπάντητα ενώ η αστυνομία διεξάγει ποινική έρευνα και εξετάζει τρεις εκδοχές που επικεντρώνονται στο σχεδιασμό του κτιρίου, την κατασκευή του και τα πρόσθετα νέα στοιχεία που είχαν τοποθετηθεί στη στέγη του.
Την ίδια ώρα, πέντε λετονικές κατασκευαστικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν ευθύνονται οι εργασίες που είχαν αναλάβει στην οροφή για την κατάρρευσή της.
Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι οι εργασίες κατασκευής τηρούσαν τους κανονισμούς και είχαν επίβλεψη.
Ανακοίνωσαν, μάλιστα, "ενδελεχή έρευνα όλων των πιθανών αιτίων κατάρρευσης της οροφής", η οποία θα πραγματοποιηθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.