Στην τελική φάση οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Στη Γενεύη έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς οι διαβουλεύσεις έχουν εισέλθει στην τελική τους φάση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που βρίσκεται από την Παρασκευή στη Γενεύη, δήλωσε ότι βλέπει "μια πραγματική ευκαιρία" για την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ συνάντησε χθες βράδυ τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, και υπογράμμισε κατά τη συνάντηση αυτή ότι “για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η ομάδα 5+1 έχει μια πραγματική ευκαιρία να καταλήξει σε μια συμφωνία". Ο Λαβρόφ συναντήθηκε επίσης με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον. Ωστόσο, καμιά λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή για τη συνάντηση αυτή.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε ότι θέλει μια "στέρεη” συμφωνία. "Όσον αφορά στο ιρανικό πρόγραμμα, επιθυμώ μια στέρεη συμφωνία και βρίσκομαι εδώ για τον λόγο αυτό", δήλωσε ο Φαμπιούς κατά την άφιξή του σήμερα στη Γενεύη, όπου βρίσκονται και οι ομόλογοί του της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Κίνας.

Οι διπλωμάτες του Ιράν και της ομάδας 5+1 διαπραγματεύονται βήμα προς βήμα από την Τετάρτη στην ελβετική πόλη μια συμφωνία για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των κυρώσεων. Οι συνομιλίες έχουν σημειώσει πρόοδο, αλλά εκκρεμούν σημεία που "δεν έχουν διευκρινιστεί" και οι επικεφαλής της διπλωματίας των μεγάλων δυνάμεων αποφάσισαν χθες να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

"Είμαστε στην τελική ευθεία αλλά οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις μάς έμαθαν να είμαστε επιφυλακτικοί", δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της χώρας του και των έξι μεγάλων δυνάμεων έχουν "σημειώσει πρόοδο η οποία μας οδηγεί πιο κοντά σε μια πολύ μεγάλη πρόοδο", τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία.