Πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στη Κίνα

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 166 τραυματίστηκαν σήμερα σε εργατικό δυστύχημα στην Κίνα. 

Όλα τα θύματα ήταν εργαζόμενοι σε πετρελαιαγωγό στην πόλη Τσίνγκνταο της ανατολικής Κίνας, και σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν καθώς προσπαθούσαν να σταματήσουν μια διαρροή. 

Ο αγωγός έπιασε φωτιά κι εξερράγη ενώ επισκευαζόταν, με αποτέλεσμα τον τραγικό απολογισμό των 35 νεκρών, που οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι θα αυξηθεί, καθώς πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές άλλα και περιβαλλοντολογική μόλυνση.

Καθώς ο αγωγός βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της πόλης, μεγάλες ποσότητες αργού έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα. Μάλιστα, στον Κόλπο Τζιαοζιού έχει δημιουργηθεί πετρελαιοκηλίδα 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Φωτογραφίες εικονίζουν δρόμους που έχουν υποστεί ζημιές και οχήματα αναποδογυρισμένα και κατεστραμμένα από τις εκρήξεις.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν εκτεταμένες ρωγμές σε τμήμα του οδικού δικτύου στους δύο αυτούς οδικούς άξονες, ενώ πετρέλαιο έπιασε φωτιά και αναφέρθηκαν εκρήξεις στην ακτή.

Ο πετρελαιαγωγός, μήκους 176 χλμ., ανήκει στην κινεζική εταιρεία-κολοσσό του τομέα των υδρογονανθράκων Sinopec και τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του Αυγούστου.  

Η Κίνα βυθίζεται πολύ συχνά στο πένθος εξαιτίας βιομηχανικών δυστυχημάτων, πολλά από το οποία οφείλονται σε παραβιάσεις των κανονισμών ασφαλείας.

Μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2013, τα εργατικά δυστυχήματα στοίχισαν τη ζωή σε 28.000 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.