Λίβανος: Διπλή βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν

Διπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σήμερα στη νότια Βηρυτό στο Λίβανο, στην πρεσβεία του Ιράν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 23 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους και 146 να νοσηλεύονται τραυματισμένοι, αρκετοί σε σοβαρή κατάσταση.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10.00 π.μ στη συνοικία Μπιρ Χάσαν στη νότια Βηρυτό, που κατοικείται κυρίως από σιίτες και είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και ο πολιτιστικός ακόλουθος της ιρανικής πρεσβείας στη Βηρυτό.

Ωστόσο, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκε ένας ακόμη Ιρανός, μέλος του προσωπικού ασφαλείας της πρεσβείας.

Όπως ανακοίνωσε ο στρατός του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη οφείλεται σε έναν καμικάζι που οδηγούσε μηχανάκι και η δεύτερη σε άλλον καμικάζι που οδηγούσε ένα 4x4 και ανατινάχτηκε, με λίγα λεπτά διαφορά.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, Γαντανφάρ Ροκόν Αμπαντί, κατηγόρησε το Ισραήλ για την "τρομοκρατική επίθεση". Παράλληλα, το συριακό καθεστώς καταδίκασε την επίθεση της Βηρυτού, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τις πετρελαϊκές μοναρχίες του Κόλπου. "Η οσμή του πετροδολαρίου αναδύεται από όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες που πλήττουν τη Συρία, τον Λίβανο και το Ιράκ", ανακοίνωσε η Δαμασκός.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen δείχνουν πανικόβλητους κατοίκους, απανθρακωμένα πτώματα, ένα κτίριο και αυτοκίνητα στις φλόγες.

Οι πυροσβέστες που έχουν σπεύσει επί τόπου προσπαθούν να σβήσουν τις πυρκαγιές εν μέσω βομβαρδισμένου τοπίου.

Oι Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ ανέλαβαν την ευθύνη

Η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση "Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ" - με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και τη βάση της στον Λίβανο- ανέλαβε την ευθύνη για την διπλή επίθεση αυτοκτονίας έξω από την ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό, σύμφωνα με το λογαριασμό στο Twitter ενός ιερωμένου, μέλους της οργάνωσης.

"Οι Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ - οι πυρήνες Χουσέιν μπιν 'Αλι - βρίσκονται πίσω από την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό", σύμφωνα με το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο θρησκευτικός ηγέτης της οργάνωσης Σεΐχης Σιρατζεντίν Ζρεϊκάτ.

"Πρόκειται για μια διπλή επίθεση για την οποία δύο ήρωες μας, σουνίτες του Λιβάνου, έπεσαν μάρτυρες", έγραψε ο Σιρατζεντίν Ζρεϊκάτ.

Η εξτρεμιστική οργάνωση προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν στον Λίβανο, όσο η σιιτική Χεζμπολάχ πολεμά στη Συρία στο πλευρό των καθεστωτικών δυνάμεων.

Επίσης, η οργάνωση προειδοποιεί για πολλές επιθέσεις στον Λίβανο, μέχρι το Ιράν να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία και τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης απελευθερωθούν από τις φυλακές του Λιβάνου, αναφέρει το μήνυμα.