Αφγανιστάν: Έως εκεί που φτάνει το μάτι… όπιο

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν φέτος οι εκτάσεις όπου καλλιεργείται όπιο στο Αφγανιστάν.

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, από το 2012, η έκταση των καλλιεργημένων περιοχών αυξήθηκε κατά 36%, από 1.540.000 στρέμματα, σε 2.090.000 στρέμματα το 2013, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2007 (1.930.000 στρέμματα).

Ως άμεση συνέπεια, η καλλιέργεια του οπίου, από το οποίο παράγεται η ηρωίνη, ανήλθε σε 5.500 τόνους το 2013 (αυξημένη κατά 49% σε σχέση με το 2012), προσθέτει η έκθεση η οποία συντάχθηκε από κοινού από την UNODC και αφγανικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Διαβάστε: Αφγανιστάν: Η πρωτεύουσα των ναρκομανών

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι το επίπεδο της παραγωγής θα μπορούσε να είναι ακόμη "υψηλότερο" εάν δεν επικρατούσαν "δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κυρίως στις νότιες και δυτικές περιοχές του", επίκεντρο της καλλιέργειας του οπίου του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την UNODC, οι καλλιεργητές ενδεχομένως να αύξησαν την παραγωγή οπίου "για να εξασφαλίσουν πόρους απέναντι σε ένα αβέβαιο μέλλον που μπορεί να ακολουθήσει την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων το 2014".

Οι αντάρτες ταλιμπάν επωφελούνται άμεσα από τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών από το Αφγανιστάν, πρώτη χώρα παραγωγής οπίου παγκοσμίως, αντλώντας 100 έως 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη δραστηριότητα αυτή.

Το όπιο "τρέφει" τον πόλεμο

Αυτό το οικονομικό "μάννα" τροφοδοτεί την αιματηρή πολεμική εκστρατεία των Ταλιμπάν κατά των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ μετά την εκδίωξή τους από την εξουσία το 2001 από τον υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικό συνασπισμό.

"Η σχέση μεταξύ του κενού ασφαλείας και της καλλιέργειας οπίου που παρατηρείται από το 2007 εξακολουθεί να ισχύει το 2013": σχεδόν το 90% των καλλιεργειών οπίου είναι συγκεντρωμένο σε εννέα επαρχίες, που θεωρούνται προπύργια των ταλιμπάν, υπογραμμίζει η έκθεση.

Παρά τα 12 χρόνια πολέμου και τα τεράστια στρατιωτικά μέσα, η Διεθνής Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) δεν κατάφερε να καταστείλει την δράση των ισλαμιστών, ενώ η αποχώρηση των 75.300 στρατιωτών του συνασπισμού προκαλεί φόβους για έναν νέο εμφύλιο πόλεμο.