Tροπική καταιγίδα πλήττει τις Φιλιππίνες μετά τον Χαϊγιάν

Μια νέα τροπική καταιγίδα πλήττει τις Φιλιππίνες στις περιοχές που σάρωσε ο υπερ - τυφώνας Χαϊγιάν. Όπως ανέφερε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία η τροπική καταιγίδα διέσχισε τις νότιες περιοχές της νησιωτικής χώρας με ανέμους που έπνεαν με μέγιστη ταχύτητα 55 χιλιομέτρων την ώρα.

Διαβάστε: Ανεμοστρόβιλος; Τυφώνας; Κυκλώνας; Ποια η διαφορά;

Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν την επαρχία Λέιτε, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον τυφώνα Χαϊγιάν. Υπάρχουν φόβοι ότι χιλιάδες άνθρωποι είναι νεκροί κάτω από συντρίμμια στην περιοχή.

Οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχύνουν την παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων καθώς και άλλων απαραίτητων προμηθειών σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Διεθνής κινητοποίηση για τις Φιλιππίνες

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για ανακούφιση των ανθρώπων που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George Washington πλέει ήδη προς τις Φιλιππίνες με βοήθεια και προσωπικό που θα βοηθήσει τα θύματα του τυφώνα ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης την απελευθέρωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια .

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ένα αντιτορπιλικό και ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Το Λονδίνο θα δώσει 12.000.000 ευρώ πρόσθετη βοήθεια προς τις Φιλιππίνες. Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αποστολή μιας ομάδας 35 έως 50 στρατιωτών- διασωστών και ενός αεροσκάφους C- 17.

Σύμφωνα με τη UNICEF έως και 4 εκατομμύρια παιδιά θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις συνέπειες του τυφώνα. "Βιαζόμαστε να στείλουμε βασικές προμήθειες για τα παιδιά , που είναι τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Φιλιππίνων στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά , Τόμο Χοζούμι. "Αλλά για να φτάσει η βοήθεια στις πιο πληγείσες περιοχές είναι πολύ δύσκολο. Δουλεύουμε όλο το εικοσιτετράωρο" συμπλήρωσε.

Ο αριθμός των νεκρών παραμένει δύσκολο να προσδιοριστεί, λόγω του χάους που προκλήθηκε από τον τυφώνα και της απομόνωσης πολλών περιοχών όπου η πρόσβαση είναι "ακραία" δύσκολη. Δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής, οι Φιλιππίνες μπορεί να χρειαστούν εξωτερική βοήθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και χρόνια καθώς όπως είπε και ο υπουργός Ενέργειας οι αρχές δεν διαθέτουν τα υλικά και τους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός τόσο ισχυρού τυφώνα.