Γυναίκα εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα

Μια νεαρή γυναίκα δυτικής παιδείας εξέλεξε η σκληροπυρηνική κυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας για την θέση του εκπροσώπου Τύπου. Η Ίσρα Αλμονταλάλ θα είναι υπεύθυνη για τις επικοινωνίες της κυβέρνησης της Χαμάς με τα διεθνή ΜΜΕ, μια θέση που παραδοσιακά- έως σήμερα καταλαμβάνονταν από αυστηρές αντρικές παρουσίες.

Η Ίσρα Αλμονταλάλ μιλάει άψογα αγγλικά καθώς - αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γάζα- κατά την εφηβεία της έζησε για πέντε χρόνια στη Βρετανία. Επιστρέφοντας σπούδασε δημοσιογραφία στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως τηλεοπτική ρεπόρτερ για ένα τοπικό και για ένα αγγλόφωνο δορυφορικό κανάλι.    

Η ίδια δεν είναι πιστός οπαδός της Χαμάς αλλά δηλώνει "μία Παλαιστίνια αγωνίστρια που αγαπά τη χώρα της". Ωστόσο πιστεύει -ευθυγραμμιζόμενη με τη θέση της Χαμάς- ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ελέγχουν το σύνολο της ιστορικής Παλαιστίνης, ή της γης ανάμεσα στη Μεσόγειο και τον Ιορδάνη ποταμό, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού Ισραήλ.    

Ο Γκουσέιν δήλωσε ότι προσέλαβε την Αλμονταλάλ σε μια προσπάθεια “μεγαλύτερου ανοίγματος προς τη Δύση”. 

Η αλλαγή στην πολιτική της Χαμάς ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, όταν τέθηκε νέος επικεφαλής στο τμήμα επικοινωνίας της κυβέρνησης, ο Ιχάμπ Γκουσέιν., ο οποίος προσπαθεί να ανατρέψει την συντηρητική εκδοχή του Ισλάμ την οποία επέβαλε η οργάνωση, όταν  ανέλαβε την εξουσία το 2007.

Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες μπορούν να εργάζονται, να οδηγούν και να κατέχουν δημόσια αξιώματα, με μία γυναίκα υπουργό και έξι αναπληρώτριες υπουργούς να υπηρετούν στην κυβέρνηση της Χαμάς. Περίπου το 20% των δημοσίων υπαλλήλων είναι επίσης γυναίκες.