“Καθαρή” η σoρός του Πάμπλο Νερούδα

Απάντηση στο μυστήριο 4 δεκαετιών που κάλυπτε τον θάνατο του Νομπελίστα ποιητή και συγγραφέα Παμπλο Νερούδα, έδωσαν σήμερα οι Χιλιανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών και εργαστηριακών εξετάσεων στα λείψανα του Νερούδα, ο ποιητής δεν πέθανε από δηλητηρίαση καθώς δεν βρέθηκαν χημικές ουσίες στα οστά του.  

Ωστόσο, η οικογένεια και ο οδηγός του δεν έμειναν ικανοποιημένοι και δήλωσαν ότι θα ζητήσουν περαιτέρω εξετάσεις. 

"Δεν βρέθηκαν σχετικές χημικές ουσίες που μπορεί να συνδέονται με το θάνατο του κ. Νερούδα," δήλωσε ο Πατρίτσιο Μπούστος, ο επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας  της Χιλής.

Οι εμπειρογνώμονες βρήκαν ίχνη από φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη στα λείψανα του  ποιητή, αλλά δεν υπάρχουν ιατροδικαστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν  ότι ο Νερούδα πέθανε από οτιδήποτε, άλλο εκτός από φυσικά αίτια.

Ο Νερούδα πέθανε κάτω από ύποπτες συνθήκες, στο χάος που ακολούθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοσέτ, το 1973 στη Χιλή. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι ο ποιητής πέθανε από καρκίνο. Αλλά ο οδηγός και στενός συνεργάτης του Νερούδα έχει καταγγείλει εδώ και χρόνια ότι οι πράκτορες της δικατορίας τον δηλητηρίασαν με ένεση στο στομάχι ,  ενώ ήταν κλινήρης στο κλινική  Santa Maria, στο Σαντιάγο. 

Το σώμα του Χιλιανού νομπελίστα συγγραφέα είχε εκταφεί τον Απρίλιο, κατόπιν απαίτησης της οικογένειας,  για να καθοριστεί η αιτία του θανάτου του.