Αντίποινα για την καταστροφή τζαμιού το χτύπημα στην Τιενανμέν

Η πρόσφατη αιματηρή επίθεση στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα, ο οποίος εξοργίστηκε μετά την έφοδο και καταστροφή από την αστυνομία τμήματος του τζαμιού του χωριού του στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, μετέδωσε σήμερα ο χρηματοδοτούμενος από τις ΗΠΑ ραδιοσταθμός Radio Free Asia.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο 33χρονος Ουσμέν Χασάν, ήταν ο κύριος χρηματοδότης της επέκτασης της αίθουσας προσευχής του τζαμιού στο χωριό Γεντζί Αϊμάκ και εξοργίστηκε όταν η νέα κατασκευή καταστράφηκε στη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας, τον Οκτώβριο του 2012.

"Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να διέπραξε την επίθεση στην Τιενανμέν", μετέδωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ραδιοσταθμός επικαλούμενος τον Χαμίτ Τούρντι, πρώην πρόεδρο του χωριού αυτού.

"Θεωρώ πολύ πιθανό ο Ουσμέν Χασάν να το έκανε για να πάρει εκδίκηση", τόνισε ο Τούρντι.

Η αστυνομία κατέστρεψε την επέκταση της αίθουσας προσευχής του τζαμιού επειδή σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ήταν παράνομη.

Ο Χασάν έσεσε με το αυτοκίνητό του, στο οποίο επέβαιναν η σύζυγός του και η μητέρα του, πάνω σε πλήθος τουριστών στην πλατεία Τιενανμέν στις 28 Οκτωβρίου.

Οι τρεις επιβάτες του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν όταν αυτό πήρε φωτιά. Δυο τουρίστες σκοτώθηκαν επίσης και 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία χαρακτήρισε το συμβάν "προμελετημένη τρομοκρατική επίθεση".

Η επίθεση σημειώθηκε ακριβώς ένα χρόνο μετά την έφοδο της αστυνομίας στο τζαμί.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε ανθρώπους που πιστεύει ότι βοήθησαν τον Χασάν να σχεδιάσει την επίθεση. Και οι πέντε, όπως και ο Χασάν προέρχονται από τη μουσουλμανική εθνότητα των Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ.

Οι Ουιγούροι της Σιντζιάνγκ διαμαρτύρονται για πολιτιστική και θρησκευτική καταπίεση και υποστηρίζουν ότι οι κινέζοι μετανάστες της εθνότητας Χαν απολαμβάνουν πολλών προνομίων στην περιοχή αυτή.