Μπαγκλαντές: Εις θάνατον 152 στρατιώτες για ανταρσία

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι ειδικό δικαστήριο στο Μπαγκλαντές καταδίκασε σήμερα σε θάνατο τουλάχιστον 152 στρατιώτες, οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι για απόπειρα πραξικοπήματος το 2009, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 74 ανθρώπους.

Τα επεισόδια του 2009 ξεκίνησαν με σκοπό την ανατροπής της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σεΐκχ Χασίνα. Η 30ωρη ανταρσία της εθνοφρουράς ξεκίνησε από τα κεντρικά κτίρια στην πρωτεύουσα Ντάκα και εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις, αφήνοντας 74 νεκρούς, 57 από τους οποίους ήταν αξιωματικοί. 

Από τους οκτακόσιους πενήντα στρατιώτες που κατηγορούνται για τον φονικό εμπρησμό των κτιρίων και την αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος, οι 152 κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκε η θανατική ποινή. 

Περισσότεροι από 150 στρατιώτες, κυρίως συνοριοφύλακες καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ 10ετείς ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους. 

Τέσσερις χιλιάδες ακόμα άνθρωποι που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια φυλάκισης. Είκοσι τρεις πολίτες αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες για συνωμοσίες.

Η ανάγνωση των ετυμηγοριών και των ποινών κράτησε αρκετές ώρες, ενώ τα μέτρα ασφαλείας μέσα στο ασφυκτικά γεμάτο δικαστήριο αλλά και γύρω από αυτό ήταν δρακόντεια.