Ρωσία: Ο Σνόουντεν είναι ελεύθερος να μιλήσει σε όποιον θέλει

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι ελεύθερος να μιλήσει σε όποιον θέλει, δήλωσε σήμερα, μετά τη συνάντηση  του Αμερικανού πρώην τεχνικού συμβούλου της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) με τον Γερμανό βουλευτή των Πρασίνων Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε και την δήλωσή του ότι είναι έτοιμος να καταθέσει ενώπιον των Γερμανών βουλευτών.

"Χαίρει προσωρινού καθεστώτος πρόσφυγα. Αυτό το καθεστώς δεν προβλέπει κανέναν περιορισμό στις μετακινήσεις του στην χώρα ή στις συζητήσεις που έχει με οποιονδήποτε", δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι ο Σνόουντεν είναι ελεύθερος να μιλήσει στους Γερμανούς εισαγγελείς για την υπόθεση της φερόμενης παρακολούθησης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ακόμη και να πάει στην Γερμανία.

"Κανένας δεν τον κρατάει εδώ. Δεν κρατείται αιχμάλωτος εδώ", υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

"Είναι ελεύθερος να φτιάξει τις βαλίτσες του και να πάει όπου θέλει", επέμεινε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αν στη συνέχεια θελήσει να επιστρέψει στην Ρωσία, θα πρέπει να υποβάλει νέο αίτημα για την χορήγηση ασύλου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε θέσει στο παρελθόν ως όρο ο Σνόουντεν να σταματήσει τις αποκαλύψεις του που θα ήταν δυνατό να "βλάψουν τις ΗΠΑ", αν παρέμενε στην Ρωσία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι ο όρος αυτός εξακολουθεί να ισχύει. "Κανείς δεν θα του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Ρωσίας για να βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα", σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα:

Τι γράφει η επιστολή του Σνόουντεν στη Μέρκελ