Αλληλοσφαγή Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Κεντρική Αφρική

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, από σφοδρές μάχες μεταξύ μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και χριστιανικών κοινοτήτων που ξέσπασαν το Σάββατο στην πόλη Μποουάρ, 440 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Μπανγκουί.  

Οι αρχές συνεχίζουν ακόμα τις προσπάθειές τους να καθορίσουν τον αριθμό των νεκρών από τις πρόσφατες συγκρούσεις των ανταρτών του συνασπισμού της Σελέκα και ομάδων γνωστών ως Αντι-Μπάλακα.

Οι ένοπλες ομάδες από αμφότερες τις χριστιανικές και μουσουλμανικές κοινότητες συνεχίζουν να επιτίθενται σε πολίτες της αντίθετης πλευράς, ενώ είναι συχνές οι αναφορές βιασμών, ακρωτηριασμών και βασανισμού γυναικών και παιδιών.

"Βλέπουμε τα σημάδια μιας βαθύτατα επικίνδυνης εξέλιξης μεταξύ των κοινοτήτων, καθώς η κάθε κοινότητα γίνεται στόχος από τις ένοπλες ομάδες της άλλης, είπε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τζον Γκινγκ,ο οποίος  προειδοποίησε ότι τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έχει ανάγκη από εφόδια και ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα.

Περίπου 5.000 κάτοικοι της Μποουάρ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας των συγκρούσεων και χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

"Δεν έχουν τροφή ή πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποσιτισμού, ιδίως μεταξύ των παιδιών" δήλωσε ο καθολικός ιερέας της περιοχής,  Τουσέιν Ζουμάλντε.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συνορεύει με το Τσαντ στο Βορρά, το Σουδάν στα ανατολικά, τη Δημοκρατία του Κονγκό και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στο Νότο, και το Καμερούν στα δυτικά.

Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα είναι χαοτική αφότου η ομάδα ανταρτών Σελέκα, κατέλαβε την πρωτεύουσα Μπανγκούι και εκδίωξε από την εξουσία τον πρόεδρο Φρανσουά Μπονζιζέ, τον περασμένο Μάρτιο.